Зеленогорски: Не виждам защо трябва да се ограничават до два мандатите на кметовете и на общинските съветници

Новините

07-06-2022, 12:31

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Ако има феодални владения, с тях трябва да се занимава прокуратурата", заяви бившият плевенски кмет

"Не виждам защо трябва да се ограничават до два мандатите на кметовете и на общинските съветници. Бих прехвърлил топката към колегите - нека да ограничим до два мандата и участието в Народното събрание. Какъв е смисълът от това? В Конституцията ясно е казано кой мандат е ограничен - този на президента на България. В утвърдените демокрации в Западна Европа и САЩ, към които се стремим, няма ограничение по отношение на мандатите на кметовете или на общинските съветници". 

Това заяви пред БНР Найден Зеленогорски, член на УС на Асоциацията на българските градове и региони, бивш кмет на Плевен и депутат в няколко парламента, лидер на Гражданско сдружение ДЕН.

По думите му подобно ограничаване няма да доведе до нищо. 

Той коментира думите на депутата от ПП Настимир Ананиев, че в България негласно се знае, че има "частни" общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали взимат решенията "обикновено на общи софри" за това какво да се случва в самата община: "Ако има такива феодални владения, с тях трябва да се занимава прокуратурата и съдът да се произнесе с присъди. А не: Има структура - има проблем, няма структура - няма проблем".

Според Зеленогорски не е разбираемо защо в България има притеснение от това, че има утвърдени личности, които се справят добре в местните власти: "Най-постоянният и най-висок рейтинг е на местните власт - между 30 и 39%, независимо от коя партия са кметовете. Те са всеки ден пред очите на гражданите, те знаят къде пазарува, с кого общува, какъв е неговият стандарт на живот".

Лидерът на ДЕН изказа позицията на Гражданското сдружение, че трябва да има промени в Конституцията и по отношение на местните власти: "Да се въведе второ ниво на местно самоуправление с избираеми областни управители и областни съвети, които да законодателстват в рамките на територията. Да получат съответни права и отговорности и така да се върви към модела на САЩ и утвърдените демокрации. Успехът е там, където има финансова децентрализация и деконцентрация на властта. Там, където се концентрират власт и пари, неминуемо се раждат управленски чудовища, независимо от добрите намерения".

Найден Зеленогорски се съгласи с предложение за оптимизация, окрупняване на общините.