Плевен се поклони пред Христо Ботев и загиналите за свободата на България (Снимки)

Мисия

02-06-2022, 14:53

Снимка:

ОбС

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

С поднасяне на цветя, патриотични песни и вой на сирени Плевен почете 2 юни

С поднасяне на цветя, патриотични песни и вой на сирени Плевен почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Паметният ритуал по повод 146-годишнина от гибелта на поета революционер се състоя пред паметника му на едноименния булевард в града от 11,30 ч. в присъствието на десетки плевенчани, сред тях и много деца, съобщават от пресцентъра на местния парламент.

Свята признателност засвидетелстваха представители на местната власт в лицето на председателя на Общинския съвет на Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът Георг Спартански и представители на общинската администрация, представители на институции, политически партии, обществени организации, бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски", много деца от училищата в Плевен.  Традиционно в честването се включиха и военнослужещи от Плевенския гарнизон.

Ритуалът започна с панихида, отслужена от свещеници от плевенските православни  храмове, след което 6-годишният Борис Петков от Детска градина "Незабравка" рецитира стихотворението "Аз съм българче". Патриотични песни прозвучаха в изпълнение на Вокална група "Ботевци пеят" при Начално училище "Христо Ботев".

Със стиховете на поета Балчо Балчев - "Баладично писмо", започна словото си по повод 2 юни кметът Георг Спартански и отбеляза: "Нека всеки, когато остане сам със съвестта си, да помисли и да си даде отговор дали сме достойни за паметта на онези, които загинаха, за да ни има нас."

Пред паметника бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност, а воят на сирените точно в 12,00 ч. смълча всички присъстващи.