24 май в град Левски – внушителен празник на младостта и българския дух (Снимки)

Новините

24-05-2022, 17:11

Снимка:

Община Левски

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Стотици се включиха в празничното шествие

Под звуците на химна „Върви ,народе възродени”, с внушително шествие на стотици ученици и деца от училищата и детските градини, учители, дейци на просветата и културата, граждани на град и община Левски започна светлият и обичан празник – 24 май в град Левски.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в град Левски е ярък израз на почитта, обичта и признателността към всички духовни апостоли и радетели за просвета, които с делата си пишат историята на своя народ.

Кметът на Община Левски – Любка Александрова, честити празника на всички учители, ученици, дейци на културата и духа, читалищни деятели, библиотекари, съграждани и приятели, „на прекрасната река от младост, която преля и на днешния 24 май по улиците на градчето ни…Празникът на всички българи по всички краища на света”.

"Благословени сме, ние българите, че имаме духовни водачи, като светите братя Кирил и Методий, като техните последователи Светите Седмочисленици, св.Климент Охридски и хилядите им знайни и незнайни сподвижници, живели в средновековието и създали първите ни книжовни школи. Благословени сме с просветители като Паисий и Софроний, вдъхнали на народа ни куража да се бори за свободата си и да отстоява българския дух. Благословени сме със съвременните поети и писатели посветили живота си на словото, българския език и пребъдването на Книгата!”, каза в словото си Любка Александрова.

Кметът на Община Левски поздрави всички учители, с дълбока  благодарност за неизчерпаемата енергия и себераздаване, за неимоверните усилия и огромна любов, за силата на българския език , с които градят бъдещето на българския народ. Пожела успех по пътя на знанието и вечната битка на светлината на словото срещу тъмнината на невежеството.

С радост и гордост по повод 24 май –Ден на българската просвета и култура и славянската писменост Любка Александрова  връчи  наградите на  Община Левски на ученици и учители :

За постигнат отличен успех и активна извънучилищна дейност, с грамота и парична премия от по 100лв., абитуриентите от випуск 2021/2022 от СУ „Крум Попов” – Валентина Павлова, Лоренцо Горанов, Ралица Асенова, Миглена Терзиева, Микаела Иванова, Красимир Мутафчиев, Рая Матева, Преслав Генов и Димитър Димитров.

За високи резултати в изпълнение на образователната и възпитателна работа с учениците, с грамота и комплект луксозни книги учителите от ОУ „Максим Горки” – ст.учител Славка Ленкова, ст.учител Даринка Ангелова и ст.учител Уляна Симпличева.

От СУ „Крум Попов” –  гл.учител Галя Любенова, гл.учител Леонетка Данаилова, ст.учител Цветомира Ленинова, Ваня Великова, ст.учител Анелия Кирчева – Любенова.

За отличен успех и високи постижения в областни и национални състезания, конкурси и олимпиади с грамота и книги седмокласниците от ОУ „Максим Горки”-  Валерия Велизарова,  Николай Христов, Елина Кирилова, Цветелина Миленова, Радослава Дафинова, Ейми Плачкова, Виктор Андреев и Александър Методиев.

От СУ „Крум Попов” – Красимир Мутафчиев –ХII клас, Биляна Цветанова- IХ клас, Христо Методиев – XI клас, Теодора Веселинова –XI  клас, Любена Стоилкова – VI  клас.

За дългогодишна цялостна и високо професионална трудова дейност в образователната система на Община Левски с награда почетен плакет на Община Левски, грамота и луксозен комплект книги бяха удостоени директорите на СУ „Крум Попов” – Валентина Дженева, на ОУ „Максим Горки” – Даниела Георгиева и на ДГ „Слънце” – Наталия Христанова.

Празничен концерт на децата и учениците от общообразователните училища и детски градини обагри с красотата си пролетния ден за признателност и надежда, за радост и гордост от делата на древни и днешни апостоли на духа и знанието.