ДФСГ "Интелект" се включи в "Маратон на четенето" на РБ "Христо Смирненски"

Животът

22-04-2022, 06:50

Снимка:

ДФСГ "Интелект"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Ученици от осми клас на ДФСГ "Интелект" - гр. Плевен,  членове на Ученическия съвет на гимназията , както и част от младши посланиците се включиха в „Маратон на четенето“, който се отбелязва от 2 до 23 aприл. Това е инициатива на ББИА (Българската библиотечно – информационна асоциация) и българските публични библиотеки в партньорство с общини и културни и образователни институти.  Датите за отбелязване на маратона не са случайни, тъй като 2 април е Международен ден на детската книга, а на 23. април се отбелязва Международният ден на книгата и авторското право.

В рамките на маратона учениците имаха две посещения в РБ "Хр. Смирненски" - гр. Плевен, през които коментираха любимите си книги и прочетоха откъси от тях. Възпитаниците на гимназията разгледаха изложба, посветена на Юрий Гагарин по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката. Особено впечатление направиха снимките от посещението му в гр. Плевен.

Младежите се запознаха и с богатата палитра услуги, които библиотеката предлага на своите читатели. Интерес представляваха редките и ценни издания на книги и стари вестници, които бяха изложени и учениците успяха да се докоснат до тях.

На вниманието на осмокласниците бе представена и презентация за Леонардо да Винчи, в която те се запознаха с неговите творби, както и с изложба, посветена на него.

Посещенията в РБ "Хр. Смирненски" са свързани с участието на ДФСГ "Интелект" в Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ 2021,  Модул „Културните институции като образователна среда“. Дейностите включват: провеждане в музеите и галериите на задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по учебни предмети; провеждане на виртуални турове и видеоуроци; посещение на театрални постановки, свързани с конкретно учебно съдържание; срещи с актьори и музикални дейци по теми, свързани с конкретно учебно съдържание и други.