В Плевен ще се проведе "Поход на подкрепата" по повод Световния ден на редките болести

Мисия

26-02-2022, 14:13

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В събитието ще се включат пациенти с редки заболявания, техни близки и приятели

На 27 февруари (неделя) от 11:00 ч. в градовете София, Варна и Плевен паралелно ще се проведе "Поход на подкрепата", в който ще се включат пациенти с редки заболявания, техни близки и приятели, съобщиха организаторите. Той цели да привлече общественото внимание към темата за редките заболявания и да покаже, че тези пациенти са сред нас и са пълноправни членове на обществото. Точните маршрути на походите са както следва:

• София: Начална точка – вход на парк Борисова градина (до езерото Ариана) и крайна точка – Езерото с лилиите в парка;
• Варна: Начална точка – сградата на Община Варна и крайна точна – входа на Морска градина (Фестивален и конгресен център);
• Плевен: Начална точка – Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и крайна точка – Площад „Възраждане“.

Активностите са част от кампанията на Национална пациентска организация (НПО) за отбелязване на Световния ден на редките болести (28 февруари), която тази година ще премине под мотото "Редките са част от нас". Кампанията се инициира от организациите по редки заболявания, членуващи в НПО, които на 15.12.2021 г. учредиха секция „Редки заболявания и трансплантации“ към НПО. За пореден НПО ще се присъедини към глобалната инициатива за представяне на темата, която традиционно се чества през последния ден от месец февруари.

Подкрепа на инициативата оказаха 10 общини в страната – София, Плевен, Варна, Пловдив, Хасково, Плевен, Благоевград, Бургас, Русе и Велико Търново. На 28 февруари (понеделник) в част от общините от 19:00 ч. символично ще бъдат осветени емблематични обекти в цветовете, характерни за Световния ден на редките болести – синьо, зелено, розово и лилаво.

Сред осветените обекти ще бъдат: Национален дворец на културата (София), Дом на културата „Борис Христов“ (Пловдив), Мостът в Морската градина (Бургас), Пантеон на възрожденците – град Русе (Русе) и Крепостта „Царевец“ (Велико Търново). Бургас, Благоевград, Плевен, Хасково и Пловдив ще подкрепят инициативата чрез окачване на сградата на съответната община специално създадено за Световния ден на редките болести „Знаме на подкрепа“.