Здравеопазването и иновациите в медицината ще са във фокуса на конференция в Плевен

Мисия

23-02-2022, 13:57

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Конференцията в Плевен ще бъде открита от евродепутатите Петър Витанов и Андрей Новаков

"Здравеопазване и иновации" е темата на конференцията, която Българската телеграфна агенция организира в Пресклуба си в Плевен на 25 февруари, петък. Тя е част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която се осъществява с подкрепата на Европейския парламент.

Темата на дискусията в Плевен са европейските политики в областта на здравеопазването и навлизането на новите технологии в медицината, ситуацията и проблемите в българското здравеопазване. Очаква се в дебатите да се чуят различни гледни точки, както и решения на предизвикателствата, пред които е изправено здравеопазването в България и Европейския съюз (ЕС) в условията на пандемията КОВИД-19.

Конференцията в Плевен ще бъде открита от евродепутатите Петър Витанов и Андрей Новаков, кмета на Плевен Георг Спартански, областния управител Иван Янчев, както и генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

По данни на Районната здравноосигурителна каса в Плевен общият брой регистрирани при общопрактикуващ лекар здравноосигурени лица, с непрекъснати здравноосигурителни права към 30.11.2021 г. е  204 179 души, или 77.38 процента от населението на областта. За сравнение през 2020 г. броят на здравноосигурените лица е бил 208 089 души /77.56 на сто от населението/ като тенденцията е за спад от 1.88 процента. През миналата година размерът на здравноосигурителните плащания е 251 413 979 лв. От тях за дейността по първична извънболнична медицинска помощ са заплатени 10 110 497 лв.; за болнична медицинска помощ -  128 182 942 лв.; за лекарствени продукти -  86 026 367 лв.; специализирана извънболнична медицинска помощ - 12 959 727 лв.; дентална помощ -  5 989 781 лв. и други.

За участие са поканени: акад. д-р Григор Горчев, д.м.н. – почетен ректор на Медицински университет – Плевен, управител на УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, проф. д-р Добромир Димитров, д.м. – ректор на Медицински университет – Плевен, доц. д-р Цветан Луканов, д.м. - изпълнителен директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, проф. Тони Веков, д.м.н. – Председател на Съвета на директорите на Българския Кардиологичен Институт и болници “Сърце и Мозък” в Плевен и Бургас, Мартин Митев – административен директор на МБАЛ „Сърце и мозък“, д-р Пенка Стефанова – директор на РЗОК – Плевен, д-р Елиза Георгиева и д-р Йордан Георгиев, съсобственици на МБАЛ "Свети Панталеймон", Росен Димитров, основател на NRETIA Health - консултантска компания в сферата на здравеопазването, Деян Денев, изпълнителен директор  на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и други.

В дебата ще се включат и представители на неправителствени организации, учители и други.