Сред посрещачите на околосветския солов полет на Зара Ръдърфорд бяха и курсантки от ВВВУ "Георги Бенковски"

Новините

15-01-2022, 20:08

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

19-годишното момиче е близо до това да стане най-младата жена, извършила самостоятелен околосветски полет

Курсант сержант Йоанна Данева и курсантките от първи курс Биляна Усева, Ирина Илиева и Ива Любенова от ВВВУ "Георги Бенковски" посрещнаха с цветя Зара Ръдърфорд на родна земя, съобщиха от висшето училище.

"Подкрепихме смелото й начинание и разменихме по няколко думи с нея", сподели сержант Йоанна Данева. "Присъствахме и на брифинга, който се състоя на Терминал 2", допълни тя.

Помощник ректорът на ВВВУ инж. Ангел Георгиев подари на Зара книгата "Крилати българки" от Иван Петков.

***

Зара Ръдърфорд е 19-годишно белгийско момиче, решило да търси нови хоризонти. Датата е 18 август, а мястото – малко летище в Белгия. Зара се готви за полет с ултралек самолет и то сама в кабината. Поставя си цел – да обиколи света за шест месеца, като прелети през 52 държави на 5 различни континента. Малко преди Нова година достига до Индия. Минава през Саудитска Арабия, Египет и Гърция, а вчера кацна и у нас.

"Била съм и преди в България. Идвала съм на ски в Банско", каза Ръдърфорд.

За околосветското си пътешествие почерпила вдъхновение от първата жена, прелетяла над Атлантическия океан – Амелия Еърхарт. "Това, което е направила, е невероятно трудно. Да пътуваш по света без GPS и без да знаеш какво вещае времето. Това е плашещо", коментира Зара Ръдърфорд.