Ивет Горанова: Това, което се е променило при мен е, че съм сбъднала мечтата си

Спорт

16-12-2021, 10:59

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Олимпийската шампионка по карате от Токио смята, че именно тя заслужава да стане “Спортист на годината на България”

Олимпийската шампионка по карате от Токио Ивет Горанова смята, че именно тя заслужава да стане “Спортист на годината на България”. 21-годишната състезателка беше в предаването "Гостът на Sportal.bg", където разказа за пътя до олимпийското злато и нещата, които я мотивират.

“Аз съм единствената от олимпийските медалистки, която успя да задържи формата си след олимпиадата и спечелих медал от световно първенство. Не искам да омаловажавам труда на нито един от другите спортисти, защото знам и те през какво са минали, но се надявам аз да стана “Спортист на годината”. Мисля, че го заслужавам. За мен това ще бъде голям успех и признание”, заяви Ивет.

Горанова е много разочарована, че каратето няма да присъства в програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 година, но е уверена, че ще успее да запази мотивацията си.

“Няма да крия, че съм разочарована от това решение. Но надеждата умира последна. Очакваме нещо да се случи и в последния момент да го вкарат в олимпийската програма. На отминалия конгрес беше отчетено, че каратето е било много по-гледаемо от другите три бойни спорта. За Лос Анджелис 2028 има много голям шанс да ни върнат обратно, но това е много далеч. Седем години - два олимпийски цикъла, са много време. Не знам по какъв начин ще се запазя за тази олимпиада, най-важното е да се опазя от контузии. Тогава ще имам шанс да си затвърдя олимпийската титла. Но не искам да мисля толкова далеч. Дотогава има много световни и европейски първенства. Може би стана по-добре, че на Световното взех само бронз. Така остава едно нещо, което ме човърка отвътре. Нямам световна титла и може би това ще е мотивацията, която ще ме кара да продължа”, каза още тя.

Ивет разказа и как се е променило отношението на съперничките й след триумфа в Токио.

“Мисля, че сега съм основна цел на повечето състезателки. Украинката Анжелика Терлюга, която победих на финала, вече има страх от мен. Сега на Световното се прекръсти три пъти преди да излезе на татамито, със сигурност беше много притеснена. В социалните мрежи пък написа: “Не вярвах, че ще го призная, но има човек, който ме спира да спечеля най-големите титли”. Да напише такъв пост, това е голямо признание. Тя ми честити след финалната среща в Токио, а преди това дори не ме поздравяваше. Сега вече ме призна, от което аз се почувствах добре. Аз винаги съм била добронамерена към нея извън татамито и се радвам, че завързахме някакъв разговор”, сподели Ивет.

Въпреки огромния успех и слава, младата каратистка не се е променила. Тя си остава същото здраво стъпило на земята усмихнато момиче, готово да поеме тежестта на това да бъде пример за децата.

“Вече съм доста по-обрана и предпазлива в поведението си. Има някои неща, които вече не ги правя. Опитвам се да не се променям. Това, че съм постигнала нещо, не трябва да ме променя. Заслуга за това има и моят треньор Ангел Ленков, който ме приземява. Понякога ми казва: “Хайде, не се възгордявай, слез малко на земята”. Това, което се е променило при мен е, че съм сбъднала мечтата си. Чувствам се успял човек, но това нещо не искам да ме променя, искам да си остана такава, каквато хората ме харесват.”