Стойка Кръстева е "Спортист на годината" на Българската федерация по бокс

Спорт

14-12-2021, 15:00

Снимка:

БФБокс

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Почетната гражданка на Плевен се надява, че ще бъде избрана и за "Спортист на годината" на България

Стойка Кръстева е "Спортист на годината" на Българската федерация по бокс. Новината обяви президентът на централата Красимир Инински на пресконференция в столицата.

През август почетната гражданка на Плевен спечели олимпийската титла по бокс в категория до 51 килограма, като стана първата българка с медал от олимпийски боксов турнир. С оглед на постижението и наградата, която ще и бъде връчена от БФБокс, е напълно очаквана.

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева заяви, че постигането на успехи в бокса не се случва от вчера за днес и резултатите и са плод на много труд.

"Това е труд цял живот. Не може да почнеш да тренираш днес и утре да искаш да бъдеш шампион. Но зад моите успехи се крие трудът на страшно много хора. Без усилията им, това нямаше да се случи. Тук искам да похваля и г-н Инински за помощта, която ни оказва. Преди да дойде той ми се е случвало да отида във федерацията и да се моля да ме изпратят на световно първенство, на което ми бе отговорено, че първенството е започнало вчера. Сега ситуацията е друга и може да се мисли само за тренировките. Този медал, който спечелих, той е за цяла България", коментира Кръстева.

Тя добави, че се надява, че ще бъде избрана и за "Спортист на годината" на България.

"Иска ми се да стана "Спортист на годината", но знам, че в тази пандемична обстановка може и да няма церемония. Надявам се обаче, че тя ще се проведе и ще мога да получа тази награда. Бих искала да завърша състезателния си път по този начин, защото всеки спортист мечтае за тази награда", добави още 36-годишната Кръстева, която обяви края на кариерата си след спечелването на олимпийската титла.

В момента Кръстева прави първи стъпки като треньор в клуб Локомотив София, за който се състезаваше доскоро. "Виждам много талантливи и трудолюбиви деца в залата. Но това няма да има никакво значение, ако не успеем да ги задържим в бокса. Това е много тежък спорт и изисква много лишения, затова работата както на треньорите, така и на ръководителите е много важна. Моето лично желание е да пренеса опита, който имам, на младото поколение", добави тя.