Хокей на лед – един от най-известните спортове в Северна Америка

Спорт

24-11-2021, 10:35

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Отвъд Атлантическия океан в северната част на „Новият свят“ спортовете определено имат друга подредба по популярност, различна от тази в Европа. В Северна Америка безспорно Американският футбол е най-популярният и привличащ множество фенове спорт. В топ 5 обаче намира мястото си и хокеят на лед, като колкото повече се движим в посока север и преминаваме границата между САЩ и Канада, толкова повече хокеят набира скорост, като специално в страната на „кленовите листа“ той е на първо място. Хокеят е и една добра алтернатива на футбола от гледа точка на любителите на залагания. Независимо дали сте експерти в тази сфера и дали познавате конкретния спорт, в онлайн пространството съществуват множество платформи, предоставящи прогнози за хокей на лед. Такъв именно е и родният ни сайт Футболни-прогнози.Бг. Тук можем да открием напълно безплатни предвиждания за най-разнообразни лиги, първенства и състезания. Характерното между тях е високата успеваемост на предоставените срещи.

Но нека се върнем на хокея на лед като спорт и да се опитаме да разберем малко повече за това, защо е толкова популярен в Северна Америка! Тази игра всъщност била измислена, когато британски войници, намиращи се на територията на Канада, гонели празни кутии по леда чисто и просто за забавление. Името „хокей“ идва от думата „hoquet”, което в превод на български означава „гега на овчар“. През 1878г. на студенти от Монреалския университет им се харесала идеята за подобен вид спорт и така те създали правилата на хокея. Впоследствие (началото на XXв.) играта била пренесена и в Европа под наименованието „канадски хокей“. С течение на времето пояснението „канадски“ отпада от названието и остава само „хокей“ или „хокей на лед“, но все пак родината на този спорт си остава именно Канада.

Към настоящия момент NHL (НХЛ – Национална Хокейна Лига) е една от най-големите спортни лиги, обединяваща хокейни тимове от Канада и САЩ. Тя е създадена през 1917г. в Монреал, като към момента в нея се състезават общо 32 тима, разделени в две конференции и четири дивизии. Най-успешният клубен хокеен тим произлиза именно от държавата и респективно града, в който този спорт е създаден – Монреал Кънейдиънс, които изпъкват пред всички останали отбори с феноменалните 24 трофея на лигата. Първенствата по хокей на Русия, Швеция, Германия, Финландия, Чехия и Словакия са сред класните европейски първенства, но все пак всички те са на светлинни години зад НХЛ.

Самите правила на играта са сравнително прости – всеки отбор се състои от по 5 полеви състезателя плюс един вратар. С помощта на стик за хокей, тимовете се стремят да отбележат колкото е възможно повече шайби в противниковата врата. Характерното е, че се играе върху лед („хокей на лед“), а играчите са оборудвани със специални кънки за целта. Играта се състои от три третини с продължителност 20 мин. всяка, като ако не е излъчен победител след края им следва продължение в рамките на 5 мин. на принципа на „внезапната смърт“, след което ако резултатът отново е равен – дузпи.

Хокеят на лед е „проста игра“ със стик и шайба, която обаче всъщност изисква изключително много умения, издръжливост и качества у състезателите. Именно поради тази причина е разпространена, най-вече в по-северните части на земното кълбо, но най-вече в Северна Америка, където освен родината ѝ, се намира и туптящото ѝ сърце.