Първокурсниците курсанти от ВВВУ "Георги Бенковски" ще положат военна клетва

В ритуала ще участват 47 бъдещи офицери (от общо 49 първокурсници двама вече са полагали военна клетва)

Тържественият ритуал по полагане на военна клетва от първокурсниците курсанти от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ ще се състои на 1 октомври, петък. В ритуала ще участват 47 бъдещи офицери (от общо 49 първокурсници двама вече са полагали военна клетва).

15 от новоприетите курсанти започнаха обучението си по специализация „Летец-пилот“ и 34 по специализации „Ръководител на полети (Щурман - управление на въздушното движение)“, „Летателни апарати и авиационни двигатели“, „Летищно осигуряване“, „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“, „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“. Осем са жените, които ще усвояват основните авиационни специализации (две – „Летец-пилот“, една –„РВД“ и пет - в инженерните специализации).

На церемонията по полагане на военна клетва ще присъстват представители на Министерство на отбраната, аташетата по отбрана на САЩ, Румъния и Виетнам, гости от структурите на Българската армия, авиационни организации, областната и общинска администрация, военно- родолюбиви и партньорски организации, родители и близки на курсантите. Ще бъде отслужен водосвет за здравето на личния състав на ВВВУ.

След церемонията ще бъде открит реновираният корпус А, чийто ремонт е част от подобряването на инфраструктурата на ВВВУ „Георги Бенковски“ след възстановяването му през 2020 г.