Кадрови войници положиха военна клетва във Военновъздушна учебна база

Командирът на авиобазата полковник Петър Банков прие тържествения строй

Днес във Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия се проведе тържествен ритуал за полагане на военна клетва. Трима новоназначени военнослужещи редник 1-ви клас Иво Кунов, редник 1-ви клас Георги Николов и редник 1-ви клас Владимира Костова, целунаха бойното знаме и се врекоха във вярност на Родината.

Командирът на авиобазата полковник Петър Банков прие тържествения строй. В словото си той подчерта силата и значението на военната клетва. „Днешният ден ще остане незабравим във вашата памет. Това е тържествен акт за вярност към България, за която хиляди войни са дали живота си. Съдържанието и смисъла на нейния текст повеляват всеки да даде ясен и открит израз на своята готовност за безукорна, честна и съзнателна служба под знамената. Не случайно думите “Заклех се!” – се произнасят пред родния трибагреник и се съпровождат с целувка на неговите дипли - символ на нашата държавност. От днес вие ставате пълноценни защитници и истински войни на Родината. Никога не забравяйте, че да бъдеш верен на клетвата означава да я носиш в сърцето си, да се ръководиш от нея винаги и навсякъде. Още веднъж ви поздравявам с полагането на военна клетва и ви пожелавам много здраве, воля и вярност към бойните традиции, много благополучие и лично щастие!”

Командващият клетвения ритуал капитан Чавдар Атанасов подаде команда на знаменосеца ст. лейтенант Калин Стефанов и асистентите ст. сержант Анелия Летова-Савчева и ст. сержант Красимира Радева да заемат местата си. Пред присъстващите военнослужещи от авиобазата, гости и роднини капитан Атанасов прочете клетвените слова, които новоназначените войници повториха. С твърдост и решителност отекнаха думите „Заклех се!”. След това всеки от тях целуна бойната светиня на военното формирование и положи подписа си в клетвения списък.