Фантастична Ивет Горанова донесе олимпийска титла за България!

Плевенчанката разби Анжелика Терлюга във финала

Приказката на Ивет Горанова в Токио приключи по най-прекрасния начин! Плевенчанката победи Анжелика Терлюга от Украйна с 5:1 във финала на олимпийския турнир по карате в дисциплината кумите в категория до 55 кг и донесе злато за България!

Това е първа олимпийска титла за страната ни от 2008 година насам. 13-годишното чакане свърши, благодарение на 21-годишната плевенчанка. Последното ни златно отличие принадлежеше на Румяна Нейкова, която стана шампионка в гребането.

Ивет Горанова имаше нужда от медицинска помощ в началото на срещата след разменени удари със съперничката ѝ Терлюга. Веднага след подновяването двете си размениха по една точка. Ивет Горанова поведе първа за 2:1. 1.20 минути преди края на татамито отново се качиха медиците, но този път заради украинката. Веднага след това българката поведе с 4:1 след вадзари. Опонентката ѝ така и не успя да намери път към нея и Ивет Горанова триумфира след 5:1.

Припомняме, че Ивет бе най-младата състезателка на Олимпийските игри в Токио 2020 в турнира по карате в тази категория и буквално разби конкуренцията, записвайки три категорични победи в групата и успех на полуфинала.

Досега България имаше сребърен медал на Антоанета Бонева (спортна стрелба), бронзов медал на Тайбе Юсеин (борба), гарантиран поне сребърен медал на Стойка Кръстева (бокс), която ще се бие за златото, а днес Ивет Горанова осигури четврото отличие, при това със златен отенък! Това означава, че още отсега може да наречем тази Олимпиада за най-успешната за България от 2008 г. насам, тъй като подобрява постиженията ни по медали от Лондон 2012 и Рио 2016, когато взехме по 3 отличия. Резултатите са най-доброто доказателство за отличната работа на екипа на ММС, начело с министър Красен Кралев, в последните два мандата, а да не забравяме, че до края на игрите в Токио имаме шанс за още отличия.