От днес Плевен е домакин на международен фестивал за маримба и ударни инструменти

За 5 дни Плевен ще бъде музикален център на ударните инструменти, наситен с концерти и майсторски класове

От 1 до 5 юли Плевен отново ще привлече перкусионисти от България, Франция, Швейцария, Полша. По традиция фестивалът ще се проведе под патронажа на кмета на община Плевен г-н Георг Спартански и отново е част от културния календар на града. Фестивалът се осъществява с участието и подкрепата на Национален фонд „Култура”.

Всички концерти ще бъдат в РИМ, като първия и финалния се предвиждат да бъдат на открито, а концертите на 2-ри и 4-ти юли в зала „Музикалната слава на Плевен”.

За 5 дни Плевен ще бъде музикален център на ударните инструменти, наситен с концерти и майсторски класове. В тях ще участват водещи солисти като френското трио SR9, в състава на което са Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние, Жан-Батист Льоклер, Мариана Беднарска – Полша/Швейцария, Тил Лингерберг – Швейцария, и Василена Серафимова. За първи път в концертите ще участва сопраното Ина Кънчева и пианистката Христея Маркова. За първи път в концерта, посветен на 60-годишния юбилей на НУИ „Панайот Пипков”, ще вземат участие перкусионисти от НМА „Проф. Панчо Владигеров”. А трима от членовете на този състав са наши плевенски възпитаници: Златина Иванова, Цветослав Цветанов и Чарли Милов.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България, а и на Балканите. Той дава възможност за  взаимодействие, съвместна работа на представители от различни изпълнителски школи – европейски и от САЩ, популяризира класическата музика пред широка публика, стимулира развитието на талантливи млади инструменталисти от училищата по изкуствата в България и десетки ученици и студенти от различни страни.

Всеки ден от 1 до 5 юли ще се провеждат майсторки класове по утвърден график от лекторите: Трио SR9, Жан-Батист Льоклер, Василена Серафимова, Мариана Беднарска и Тил Лингерберг.

За първи път в рамките на фестивала ще има онлайн лекции с трима водещи перкусионисти и маримбисти на световната сцена – Майкъл Бърит и Кейси Канджелози от САЩ и Теодор Милков от Гърция.

„Моят пианистичен подход към маримбата” на Теодор Милков – тимпанист на Атинска филхармония, създател на Online Mallets Festival и Online Marimba Academy – Гърция.

„Защо композирам?” на Майкъл Бърит – преподавател в Eastman School Of Music – САЩ.

„Интерпретация и композиция” на Кейси Канджелози – преподавател в James Madison University – САЩ.

Фестивалът е създаден през 2009 г. и се провежда през две години, но неговото шесто издание бе отложено за 2021 г. поради световната пандемия от Ковид-19.

Програма

1 юли, четвъртък, 20.00 ч.

Регионален исторически музей

/при лошо време – Център за работа с деца/

ОТКРИВАНЕ

I част: Перкусионни ансамбли от НУИ „Панайот Пипков”,

НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София,

II част:  Трио SR9

2 юли, петък, 19.30 часа

Концерт „Младите солисти на Женева, осъществен съвместно с Международния музикален конкурс на Женева

Солисти: Мариана Беднарска, Тил Лингерберг, Николай Иванов, Христея Маркова (пиано); гост Жауен Рудолф.

4 юли, неделя, 19.30 часа

„СамоДиви” – Ина Кънчева (сопран) и Василена Серафимова (маримба и перкусии)

Специален гост - Жан-Батист Льоклер

5 юли, понеделник, 20.00 часа

Заключителен концерт „Фиеста” на участниците в майсторските класове

Солисти и лектори в майсторските класове:

Френското трио SR9 представя креативна визия на съвременното свирене на ударни инструменти в Западна Европа. Музикантите Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние  интерпретират транскрипции на произведенията от велики композитори. Създадено през 2010 г. в Националната консерватория за музика и танц в Лион – Франция, триото има изяви на много сцени и участва в голям брой фестивали във Франция, Австрия, Полша, Швейцария, САЩ, Белгия, Холандия и др. През 2012 г. музикантите печелят три награди на Международния музикален конкурс в Люксембург: Първа награда, наградата на пресата и наградата на публиката.

„Младите солисти на Женева, осъществен съвместно с Международния музикален конкурс на Женева са: Мариана Беднарска, Тил Лингерберг, Николай Иванов, Христея Маркова (пиано) и Жауен Рудолф – всички учили или продължаващи да учат магистърска програма на Висшата консерватория за музика в Женева. Всички те имат награди от престижни конкурси, като Мариана Беднарска печели Втора награда от 74-тия Международен конкурс в Женева, а Тил Лингерберг – трета награда от същия конкурс.

Последната престижна награда на Николай Иванов – възпитаник на НУИ „П. Пипков”, е Втора награда и наградата на публиката на международния конкурс за ударни инструменти ТРОМП в Айндховен – Холандия, през 2018 г. Последните престижни участия на Христея  Маркова, която има много награди от международни конкурси, са участието й в проекта „Лигети – Интеграл етюди за пиано” с концерти в колаборация с издателство Контршамп в Радиото в Женева и в Унгарския културен институт в Париж.

Жауен Рудолф, който плевенската публика познава от участието му в няколко издания на фестивала, проявява особен афинитет към творчеството и композира пиеси за ударни инструменти. Печели Първи награди в категория „малък барабан” на конкурсите на PAS в Италия и Гърция.

Оперната прима Ина Кънчева, която от 2006 г. е член на трупата на Щутгартската опера, участва като солист в редица оперни театри и фестивали в България, Испания, Франция, Италия, Великобритания и САЩ. Работи с международно признати диригенти като Сър Колин Дейвис, Владимир Юровски, Алберто Дзеда, Василий Петренко, Сър Невил Маринър и др.

През 2020 г. по време на пандемията Ина Кънчева и Василена Серафимова създават нов музикален проект „СамоДиви”, вдъхновен от митичните самодиви.

Василена Серафимова е първият български перкусионист, на когото е присъдена Втора награда на 56-тия международен музикален конкурс ARD в Мюнхен и Първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия. През 2014 г. дебютира в „Карнеги хол” в Ню Йорк, а година по-късно заедно с Тома Енко (пиано), е първият изпълнител на маримба в историята на церемонията по връчването на френските награди Victoires de la Musique Classique.  През 2016 дуото Тома Енко & Василена Серафимова записва първия си компактдиск Funambules за „Дойче грамофон”, през 2017 музикантите са удостоени с втора награда от Международния камерен конкурс в Осака – Япония, а през 2021 г. излиза вторият им албум „Бах-Огледало”, записан за Сони Класикс.

Един от последните й музикални проекти e дуо с композиторката на електронна музика Клое. Двете иноваторки са поканени от Ксавие Вейан във Френския павилион на Венецианското биенале през 2017, а първият им албум ще излезе през есента на 2021 г.

Василена е артистичен директор и съосновател на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в България (2009, 2012, 2014, 2016, 2018 и 2021 г.).

Жан-Батист Льоклер е първи соло перкусионист в оркестъра на Националната опера в Париж от 2013 г. Един от основателите и артистичен директор на Paris Percussion Group заедно с Василена Серафимова.

Преподава в консерваторията на Сен Мор де Фосе, Академията Eurocuivres във Франция и Азия, асистент e във Висшите национални консерватории за музика и танц в Париж и Лион. Редовно води майсторски класове и клиники във Франция, САЩ, Колумбия, Тайван, Австралия, Гърция, България, Белгия и Швейцария. Концертира  като солист и камерен изпълнител на много фестивали и концертни зали.