От тази вечер стартира нова спецакция, насочена към безопасността на движението по пътищата

Във вечерните часове на 25, 26 и 27 юни ще има засилени проверки в населените места

От тази вечер стартира специализирана полицейска операция, насочена към безопасността на движението по пътищата. В рамките на петъчния и неделния дни, в часовете с очаквано интензивно движение, екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени по основните трасета и магистралите. Основната им задача ще бъде подпомагане на трафика. Засилено полицейско присъствие и подпомагане на движението ще има и утре сутринта, уточни главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Във вечерните часове на 25, 26 и 27 юни ще има засилени проверки в населените места. Действията на екипите ще бъдат насочени към недопускане на управлението на МПС от водачи с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози; неправоспособни водачи; неосигуряване предимство на ППС и преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби; използване на обезопасителни колани и системи от водачите и пътниците.

Инспектор Крушарски обобщи и резултатите от проведената операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - Roadpol. По време на действията, проведени в дните от 16 до 22 юни, са проверени 30 053 водачи. От тях 285 са дали положителни проби за алкохол над 0,5 на хиляда, а други 75 – за наркотични вещества и/или техни аналози. За първи път в рамките на подобна операция бе отреден един ден със засилени проверки, т. нар. 24-часов маратон, по време на който у нас са проверени 6281 водачи, от които 84 са дали положителни проби за алкохол, а 15 – за наркотични вещества.