Астрономическото лято започва с жеги

Условия за бури има до края на юни

След преминаването на студения атмосферен фронт предстоят 2-3 дни с по-хладно време, предаде Нова тв.

В хода на седмицата дневните температури бързо ще се повишат до нормалните за сезона. Над Черно море обаче ще се оформи сложна циклонална система. Във вторник и сряда в Западна България ще е спокойно и почти без валежи, докато на изток облачността ще е по-често значителна с превалявания.

Към края на седмицата – от четвъртък до събота, черноморският циклон ще се развие с валежи и гръмотевични бури. Ще има риск от градушки, особено на североизток. В самия край на седмицата и началото на следващата се очаква стабилно време, с по-скромни валежи и повече слънце.

В началото на астрономическото лято на 21 юни температурите ще се повишат чувствително. Първата сериозна гореща вълна вече обхваща Западна и Централна Европа. Ще се усети и по нашите географски ширини в първите дни на лятото. Условия за валежи с гръмотевични бури обаче ще има до края на месеца. Те няма да са повсеместни, ще са локални, но с повишаването на следобедните температури бурите ще стават по-мощни и с опасност от по-едри градушки.