Ивет Горанова след спечелената квота: Отивам в Токио за златен медал (Видео)

"Нямах лесна среща, всички бяха трудни и изморителни", коментира каратистката

Ивет Горанова спечели квота за участие в Летните Олимпийски Игри в Токио, след като се класира първа на Квалификационния турнир по карате в Париж. В категория до 55 кг тя игра 9 срещи при изключително голяма конкуренция от почти 60 претендентки от цял свят и много тежък жребий. В турнира спечели срещите от предварителния кръг срещу представителки на Косово, Филипините, Бразилия, Испания и Люксембург, между които златни медалистки от световни първенства и се класира на финалите, където в схема всеки срещу всеки 3 от 4-те финалистки печелят квота за участие в Олимпиадата, като успя да се класира на първо място. Ивет Горанова е златен медалист от Европейските Игри в Минск и бронзов медалист от световно и европейско първенство. Карате като спорт е включено за първи път в програмата на Летните Олимпийски Игри през 2020 година в Токио и е един от най-масовите спортове, практикувани в над 100 държави по света. За първи път българска каратека печели квота за участие в игрите. Всяка олимпийска категория е запълнена от само 10 участника, спечелени по ранглиста или квалификация.

Oт Париж след спечелването на историческата първа квота за българското карате Ивет Горанова даде първото си интервю за Пресклуб “България“:

Коя от 9-те битки ти беше най- трудна? Имаше ли сред победените световни или европейски медалистки?

Нямах лесна среща. Всички бяха трудни и изморителни, но най-трудно ми беше срещу бразилката, в третата среща, защото и двете се познаваме добре. Тя е доста неудобен състезател. Срещата беше изключително динамична и до последните секунди не се знаеше кой ще победи. Всички състезателки бяха световни и европейски медалистки през годините. Рускинята е настояща европейска шампионка от преди 2 седмици, полякинята е настояща световна шампионка, от която загубих на световното първенство. За мен беше изключително важно сега да ги победя, за да си върна за загубите.

Каква е програмата ти до Олимпийските игри?

Още не сме говорили с треньора ми как ще протече програмата ми. В еуфория сме. Ще изчакаме няколко дни да премине емоцията и ще планираме всичко. Има 45 дни, времето не е много и трябва да обмислим добре къде ще протече подготовката.

Докъде искаш да стигнеш в Токио и как преценяваш възможностите си?

В Токио, разбира се, отивам за златния медал. Винаги се стремя към първото място, но ще се радвам на медал, какъвто й да е той. С половината състезателки, които са класирани за Олимпиадата, вече съм играла. Побеждавала съм ги. Всичко е възможно - въпрос на желание , на ден и късмет.

Зад внушителния ти успех стои и трудът на други хора. На кои от тях искаш персонално да благодариш?

Първо искам да благодаря на цялата федерация по карате, на ръководството в лицето на нейния президент г-н Алексей Петров. Искам да благодаря на министъра г-н Красен Кралев за подкрепата през всички тези години, когато се подготвяхме за този олимпийски турнир. Искам също да благодаря на президента на КК “Петромакс” г-н Русалин Русалинов, както и на всички мои приятели, на семейството ми, че бяха зад мен винаги, дори когато съм изпадала в психологически дупки. Те винаги са вярвали в мен и са ме зареждали с положителна енергия. Не на последно място благодаря на кондиционния ми треньор Светослав Топузов, на физиотерапевтката ми Ирена Петкова и най-вече на моя треньор Ангел Стефанов, който ме търпя през всичките тези години. С него преминахме през доста трудности, през доста емоции - положителни и отрицателни, но успяхме в най-важния момент до вземем това, за което сме дошли.