Оранжерия за марихуана и различни боеприпаси и оръжие откриха криминалисти от ОДМВР – Плевен

В рамките на операцията е иззет незаконно притежаван боен арсенал

На 22 април  около 17:00 часа са извършени претърсване и изземване, при условията на неотложност, в имота на 61-годишен в град Кнежа. Открити са специално оборудвано помещение с насаждения марихуана, а също продукти и техника за култивиране на конопеното растение. В стайно помещение на жилището са намерени и иззети инсталация за отглеждане на растения, включваща осветителни лед тела, вентилатори, превключватели и метални и дървени конструкции, с поставени върху тях 43 саксии с размери 28 х 28 х 28 см. със засадени в тях растения от рода на конопа с височина от 20 см. до 40 см. и 36 саксии с размери 10 х 9 х 9 см., със засадени в тях растения от рода на конопа, с височина от 4 см. до 6 см. В съседна стая в къщата са открити и иззети 35 саксии с размери 28 х 28 х 28 см., със засадени в тях растения от рода на конопа с височина от 80 см. до 110 см. Предстоят експертизи.

Във фургон, паркиран в дворното място на имота, са установени две пушки и множество боеприпаси. Иззети са едноцевна, гладкоцевна пушка, без марка, модел и пригодена за стрелба с ловни патрони 16 кал., с ловен патрон в цевта – също 16 кал.; въздушна пушка, със самоделно направен заглушител, монтиран на цевта и оптика, пригодена за стрелба с малокалибрени патрони; картонена кутия с 24 ловни патрони 16 кал.; два боеприпаса 22 калибър и шест боеприпаси - неустановен калибър с монтирана сачма. В метална каса в помещение в къщата са установени и иззети: картонена кутия с 25 ловни патрони 16 кал.; картонена кутия с четири метални патрона с дължина 5,5 см,; метален патрон с дължина 7,5 см и два броя метални халосни патрона; друга картонена кутия с шест ловни патрони с кал.16,; 10 метални бойни патрони с дължина 7,5 см; седем ловни патрони 16 калибър и сигнална ракета. Уведомен е дежурен прокурор от РП - Плевен.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354 „в“, ал.1 от НК и за престъпление по чл. 339, ал.1 от НК. 61-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Работата продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура – Плевен.