До края на март времето ще е доста динамично – с валежи от дъжд и сняг

От запад ще нахлува студен въздух

До края на март времето ще е доста динамично – с валежи от дъжд и сняг. В следващите 2-3 дни над Балканите ни ще премине пореден средиземноморски циклон с интензивни валежи от дъжд в почти цялата страна. Тъй като центърът на циклона се движи през страната ни, по студения фронт в понеделник ще чуем гръмотевици, предаде Нова тв. В хода на деня вятърът ще се усилва от северозапад - по-късно следобед и вечерта се очакват силни пориви в Дунавската равнина. От запад ще нахлува студен въздух, с който валежите по високото в западната половина на страната ще преминават в сняг. В сила за много области, сред които и Плевенска, е жълт код с очаквани валежи около 20-25 литра на квадратен метър за денонощието и силни пориви на вятъра.

През нощта срещу вторник, в самия вторник и в сряда застудяването ще обхване постепенно по-голяма част от страната. Студеният вятър ще продължи да духа, а валежи от тежък, мокър сняг се очакват на много места в Предбалкана.

В четвъртък, след кратко спиране на валежите, над страната ще премине нов циклон. През нощта и рано сутринта в петък отново на много места в Западна и Централна България ще превали дъжд и сняг.

В петък следобед и в събота времето ще се успокои за малко, но в края на почивните дни отново Балканите ще посрещнат обширна система с ниско атмосферно налягане, която ще донесе обилни валежи и сравнително ниски температури точно около посрещането на астрономическата пролет.