Студентка от МУ-Плевен се грижи за пациенти с коронавирус в две болници

Вече една седмица Симона пътува между болниците в Плевен и Свищов и дава интензивни дежурства

Студентка по медицина на първа линия в борбата с вируса. Вече седмица Симона Минкова се грижи за пациенти с коронавирус в две болници - в Свищов и в Плевен. Симона е третокурсничка в Медицинския университет в Плевен. Заради пандемията тя и състудентите ѝ учат онлайн, затова не се поколебала да влезе в Ковид отделения, щом заболеваемостта у нас се повишила.

"От малка харесвам медицината, винаги съм искала да уча това и да помагам на хората. И в този момент особено има нужда от помощ. Първоначално работих в Плевен и там също започнахме да приемаме Ковид пациенти и видях за какво става въпос. Тогава прочетох в новините за свищовската болница и нямаше как да остана безразлична, защото това е болницата, в която и аз съм родена", сподели студентката по медицина пред Bulgaria ON AIR.

Вече една седмица Симона пътува между болниците в Плевен и Свищов и дава интензивни дежурства. 

"Доста е трудно, пътувам, успявам някак засега. Това ми е първата седмица в Свищов, първият ми почивен ден беше вчера, имах четири нощни смени тук и бях нощна в Плевен и днес съм дневна тук. Пациентите са ни много благодарни и се радват, че някой им обръща внимание и се грижи за тях!", разказа Симона Минкова. 

В болницата в Свищов, която е с хроничен недостиг на кадри за Ковид отделенията, за болните се грижат петима студенти по медицина.