Карлос Насар със злато от онлайн Световната купа по щанги Перу 2020

В кат. 81 кг при младежите Карлос събра двубой 345 кг и стана безапелационен шампион с 25 кг пред втория

България спечели злато на провеждащата се онлайн Световната купа по щанги Перу 2020. В кат. 81 кг при младежите Карлос Насар събра двубой 345 кг и стана безапелационен шампион с 25 кг пред втория. С най-висока заявка, българинът започна колебливо с неуспех на 150 кг, но бързо се поправи и после завърши изхвърлянето на първо място със 155 кг. В изтласкването Карлос стартира със 180 кг, след това вдигна 190 кг и тъй като стана недостижим за останалите се отказа от последния си опит. В крайна сметка – българско злато с впечатляващите 345 кг двубой. Среброто остана за руснака Даниел Кузмичев с 320 кг, а бронзът за Куджакбар Олимов от Узбекистан с 308 кг. Така на практика Карлос защити титлата си от миналогодишното Световно първенство за кадети в Невада. След края на интернет състезанието в глобалната мрежа прозвуча родният химн в чест на българския шампион.

Веднага след завършване на онлайн надпреварата в залата на българските национали в Дианабад се появиха допинг контрольори от ITA, сръбската медицинска бригада е изпратена от Международната федерация по вдигане на тежести (IWF).

Карлос Май Хасан Насар е роден през 2004 г. и е възпитаник на школата в Червен бряг с личен треньор Илиян Илиев. Миналата година Насар стана световен шампион на първенството за кадети до 17 г. в Лас Вегас с двубой 291 кг в кат. 73 кг. През 2019 г. бе европейски шампион в кат. 69 кг при 15-годишните, като на първенството в Милано грабна златото с 260 кг двубой с победи и в двете движения, припомня сайтът на БФВТ wfbulgaria.com. Карлос, чийто баща е ливанец, бе също така седми на европейското през 2017 г.