Доц. Кунчев обясни защо се увеличава смъртността от COVID-19 у нас

Хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства

"Смъртността на вируса е функция на заболяемостта. Имаме повече починали, защото имаме повече болни. Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Смъртността в България е 1%. Епидемията се развива според правилата на един такъв процес. При положение че заразените в света надминаха 20 милиона, е ясно, че болестта се разпространява и у нас. България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява“. Това пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Процентът на смъртността по света варира от 0.7% - 0.8% до 1.5% - 2%, като в страните с най-висока смъртност е около 2.5%. У нас е 1%.

Специалистът коментира и критичната бройка на заразени, с която здравната ни система може да се справи. Той добави, че страната ни няма проблем с предпазните средства за медици, дезинфектанти и насоки за лечението на коронавируса.

"Винаги се стремим да даваме някаква бройка за ориентация на хората. Ако много случаи се концентрират на едно място, ще е трудно. Здравната ни система се справя добре. Реагираме веднага и се опитваме да вземем всички мерки. Нямаме нови случаи във Варна, което е добре. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден, ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Ухан, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер“, обясни доц. Кунчев.

По думите му в България има около 140 специалисти по инфекциозни болести. Здравният инспектор разказа и за работата на интензивните отделения у нас.

"Голям брой апарати за изкуствено дишане бяха разпределени във всички болници. Броят им никак не е малък, но въпросът е, че във всяка болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Те не се използват само за коронавирус, а и за много други случаи. Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи и други пациенти със спешна нужда от реанимиране“, каза доц. Кунчев.

Той добави, че хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства. Въпросът бил те да получат еднакво добра грижа.

Здравният инспектор коментира и хората, които все още не вярват в съществуването на вируса и ги покани да им го покаже. „Тези, които не вярват, са много шумни, което създава впечатлението, че са много. А това далеч не е така“, каза той.