"Спартак Плевен XXI" спечели 5 медала от Държавното отборно първенство за мъже и жени над 50 и 65 години

В него взеха участие отбори от цялата страна

От 3 до 7 август в град Разград се състоя Държавното отборно първенство за мъже и жени над 50 и 65 години. То е от официалния спортен календар на БФШ-1928 г. В него взеха участие отбори от цялата страна. Те се състезаваха в три дисциплини – класически шах, ускорен шах и блиц. Възрастовите групи бяха за мъже и жени над 50 и над 65 години. При жените отборите бяха съставени от по 2 състезателки и една резерва. „Спартак Плевен XXI” участва в групата над 65 години. И в трите дисциплини отборът спечели сребърните мадали, а шампион стана друг отбор от нашата област – „Михаил Тал“ (Червен Бряг). Плевенчанки играха в състав Николина Андреева, Жана Миндева и Янка Дякова.

С голям интерес се очакваше надпреварата при мъжете, тъй като всички отбори бяха напълно равностойни. Те бяха съставени от по трима сътезатели и една резерва.

Отборът на "Спартак Плевен XXI" участва в двете възрастови групи в турнирите по ускорен щах и блиц. Отлично се представиха мъжете над 50 години. Отборът в състав мс Емил Шукин, Пламен Петков, Цвятко Цеков и Чавдар Андреев се класира на трето място на ускорения шах, а на блица- въпреки че започна турнира с неочаквана загуба, се мобилизира в следвашите срещи и без загубена среща до края спечели сребърните медали. Тук можем да отличим играта на мс Емил Шукин, който бе и с най-добър резултат на първа дъска общо в двете дисциплини. При старшата възраст над 65 години плевенчзни в състав Енчо Андреев, Тодор Кирков и Иван Василев се класираха 5-ти и 6-ти в ускорения шах и блица.

Плевенчани обаче все пак бяха най-възрастният отбор в първенството (78 години). Най-добре се представи първата дъска на отбора мс Енчо Андреев, а неговата съпруга Николина Андреева бе най-добре предствилата се от женския отбор. С поредното си отлично представяне “Спартак Плевен XXI” отново доказа,че е един от водещите клубове в страната.

На първенството бяха раздадени 12 комплекта медали. Те станаха притежание на 9 клуба, а "Спартак Плевен XXI" и "Виктори" (Благоевград) с по 5 медал са с най-много спечелени от тях. "Спартак Плевен XXI" е и от малкото клубове които развиват шахмата във всички възрасти.

Предстоят Държавните отборни първенства за юноши и девойки, където клубът ще се представи с отбори за момчета до 14 години и девойки до 18 г. Ръководството на клуба благодари на Община Плевен за финансовата помощ, чрез която клубът участва на тези първенства.