Прокурор Кънев разкри каква е била ролята на ексшефа на РИОСВ - Плевен в аферата с боклука

На територията на Община Червен бряг е открито ново количество незаконно депонирани опасни отпадъци

На територията на Община Червен бряг е открито ново количество незаконно депонирани опасни отпадъци, предстои установяване на произхода им. Това заяви пред БНТ прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев. Така той коментира решението на Специализирания наказателен съд да остави в ареста зам.-министъра на екологията Красимир Живков, бизнесмена Атанас Бобоков и още трима от обвинените за организирана престъпна група за внос на отпадъци, сред които и ексшефът на РИОСВ - Плевен Габриел Савов.

"Категорично тези опасни отпадъци не са били третирани правилно, по делото колегите са събрали редица доказателства“, подчерта прокурор Кънев. Той изтъкна, че активните действия по случая продължават и предстои назначаването на много експертизи.

По думите му има връзка между новооткритите отпадъци и дейността на организираната престъпна група, като в дългосрочен план третирането на опасния боклук крие много по-вредни последици, уточни Кънев.

Пред съда Габриел Савов пък е заявил, че единственото нарушение, което е извършвал е, че пушил в служебните помещения на екоинспекцията в Плевен.

"Обвинението е свързано с това, че той не е упражнил правомощията, които са му възложени по закон, и то умишлено, целейки да подпомогне обвиняемите. Неколкократно на него му е било възлагано да извърши проверки на терен, на площадки на търговски дружества, свързани с обвиняемите, за да се констатира именно това - дали тези търговски дружества имат съответните технически мощности, дали се третират правилно тези отпадъци, дали ги обработват по съответните регламенти. И макар неговите служители, разполагайки със специални знания, технологии и апаратура, да са могли да установят това и са установявали, че тези дружества не обработват правилно опасните отпадъци, в съответните документи, които са издавали изрично е посочено, че тези дружества работят правилно. А редови служители на МВР, които бяха активизирани по-късно от ВАП, при проверки на терен на същите фирми, без да разполагат с особени специални знания, са установили, че част от тях дори не разполагат с ток и вода", коментира прокурор Кънев.