Детските ясли и градини в община Плевен са в готовност да отворят отново врати

Приемът за новата учебна година ще става от 01 септември

Подготовката на детските заведения на територията на община Плевен да започнат отново работа в условията на извънредна епидемична обстановка приключва и те ще са готови да посрещнат отново малчуганите на 01 юни. Директорите на детските градини и ясли са разработили мерки за работа в поверените им детски заведения в съответствие с мерките, разпоредени от Министерството на здравеопазването. Заповед за това беше издадена от кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Родителите на 238 деца са изявили желание да ги пуснат в седемте ясли в гр. Плевен и една в с. Ясен, което е близо 39 - 40 % от общия брой посещаващи. Родителите на над 1 560 деца пък са заявили готовност малчуганите да посещават детските градини в общината /включително тези с яслени групи/, което е приблизително 42 % от средносписъчния състав на посещаващите.

Община Плевен е осигурила маски, ръкавици и препарати за дезинфекция на заведенията. Директорите са създали организация за хранене на децата на открито според възможностите, за спазване на дистанция, за разделяне на потоците при довеждане и прибиране на децата, за провеждане на дезинфекция четири пъти през деня, преобличане на персонала и т. н. Медицински сестри, които обслужват 17 училища в Плевен, ще се включат в помощ на медицинския персонал в яслите и градините предвид засилените мерки по опазване здравето на децата и персонала. Постарали сме се да направим максимално добра организация в помощ на родители, деца и учители, за да се чувстват спокойни, обясни заместник-кметът на Община Плевен с ресор „Проекти и хуманитарни дейности”, Стефан Милев. Той допълни, че през Регионалното управление на образованието в Плевен са осигурени бързи тестове за COVID-19 за всички служители в детските ясли и градини, тестовете ще започнат от 01 юни.

Заместник-кметът Стефан Милев каза още, че в летния период до 01 септември 2020 г. детските заведения ще могат да посещават само деца, записани за учебната 2019/2020 год. Приемът за новата учебна година ще става от 01 септември. Г-н Милев отправи апел към родителите тези, които имат възможност, да оставят децата си вкъщи.

За времето, в което ясли и градини не са работили, не са регистрирани случаи на вандалски прояви и нанесени материални щети в тях и дворните им пространства.