Бойко Борисов: Очакваме пика на заразата около Великден и след него

"Ако всичко мине наред, ще можем да отворим парковете и планините", заяви премиерът

"Очакваме пика на заразата около Великден и след него. Това е тест за дисциплина. Ако всичко мине наред, ще можем да отворим парковете и планините". Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща със Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници.

"Църквите и манастирите не сме ги затваряли. Факт е, че нашите свещеници и владици вътре в храмовете се стараят и имаме уверението на всички, че по празниците всички мерки ще бъдат вземани не само от полицията, но и от духовните лица, лично поповете ще настояват за маски, шалове", съобщи премиерът.

Църковните служби ще се провеждат пред храмовете, хората ще спазват нужната дистанция. Борисов обяви, че „умолява“ хората да покажат дисциплина и че по това как премине Великден ще се прецени дали хората не са достатъчно отговорни, за да има облекчаване на мерките след това.

"Призовавам българите да не отиват сега в църквите и манастирите, но владиците ми казаха, че има толкова много хора, които са в униние, отчаяние. Да, има хиляди, които отиват зарази традицията. Тях мога да ги призова да не отиват. Църквите ще светят, ще си извършват литургиите, камбаните ще бият, упованието и силата на народа е много важно и всеки един владика пое ангажимент за хигиена, маски, разстояние, те самите ще призовават пред и вътре в храма тези, които ще дойдат, да спазват всичките тези мерки, подчерта Борисов. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма“, отбеляза Борисов.

Полет до Израел за свещения огън тази година няма да има. Транспортните разходи ще бъдат пренасочени за борбата с коронавируса. Имаме запазен от Благодатния огън от миналата година и той ще се разпространи в храмовете. Българската патриаршия няма да раздава върба и цветя на празника Цветница.

Много от владиците са си осигурили маски, за да се раздават безплатно на тези, които нямат. Заедно с МВР ще се разпореди след като отвън ще се води службата, ще има възможност да се направи тази дистанция, която и в момента се прави, добави Борисов.

Да не се раздават върби, защото това масово ще разнесе по домовете ако има малко зараза. И те се съобразиха с това, за първи път в историята това ще го направят свещениците. Правителството, Синодът и народът трябва да са много, много дисциплинирани, каза още Борисов.

"Светият Синод изрази своето голямо уважение и благодарност към премиера и правителството. Той доказа себе си, казано е, че в трудни моменти, човек показва какво има вътре в него, ние сме му благодарни, че се старае по всякакъв начин да се бори с пандемията и се старае да спазва традициите на християнска България, защото самия той има в себе си вяра в Бога. Ние сме държавата с едни от най-малкото заболели в света и мисля, че заслугата е на тези, които ръководят България“, каза Ловчанският митрополит Гавриил.