Най-рано учениците ще се върнат в клас на 14 май, местят датите за изпитите

Има вариант няколко съботи през юни да бъдат ползвани за отучване

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев даде брифинг по повод правителственото предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение, предаде БНТ.

"Има време до 14 май, при този сценарий ще се наложи да преместим изпитите от 4 до 10 дни – изпитите от НВО и зрелостните изпити. ДЗИ ще се проведат на 30 май и 1 юни.", каза министър Вълчев. По думите му ше се редуцира материалът, но е рано да се направи контролно замерване. Вероятно ще бъде включен и част от материала от втория учебен срок.

Издаването на дипломите вероятно също ще се забави със 7-8 дни.

"Няма да има проблем за нормално завършване на годината", коментира Вълчев.

"Училищата обменят практики, виждам подобряване на организацията на електронното дистанционно образование. Няма да има единно отучване, някои учители ще си вземат часовете допълнително", допълни Вълчев.

Има претоварване и на децата, и на учителите, по тази причина се създава национален виртуален център от психолози, които да работят с децата през следващите седмици.

Изпитите за след 7 клас ще бъдат на 13-15 юни, няма пречка да не се проведе НВО след 4 и 10 клас.

Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени вероятно за 29-30 май, но окончателното решение се очаква да бъде следващата седмица, тъй като предстои съгласуване.

Като вариант има няколко съботи през юни да бъдат ползвани за отучване, но това не означава, че всички деца и учители ще отучват. По-скоро ще се компенсира това, което не се е случило в дистанционното електронно обучение. Най-ощетени в това отношение са дейностите по интереси - музика, изобразително изкуство.

"ВУЗ-овете бяха подготвени за електронно обучение, стартираха ефективно, но проблемът е в част от практичното обучение. Те работят в режим на автономия", коментира още министърът на образованието.