Ген. Мутафчийски: Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота

Причината носенето на маски да е задължително е да не се предприемат по-рестриктивни мерки

Гратисният период за купуване на маски е 00:00 часа в събота. В България става задължително да се носи маска на обществени места – магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, болници, банки и др. Причината за решението е, за да не се предприемат по-рестриктивни мерки.

"Мярката за задължително носене на маски на обществени места е в резултат на продължително обсъждане. Има противоречиви версии за носенето на маски. Болни лица задължително трябва да носят маски. За здравите лица от СЗО не препоръчват маски“, уточни ген. Мутафчийски.

Той посочи, че у нас се предприемат мерки, които са от добри практики в други държави. В Израел и Австралия от снощи е задължително носенето на маски.

"Тази епидемия ни изправя пред много големи предизвикателства. Ясно е, че тези мерки могат да се тълкуват много субективно от много хора“, коментира ген. Мутафчийски.

"Щетите ще са поголовни за всеки – и икономически, и здравни. Затова се правят тези неща. Видяхте какви трансформации претърпяха държави за борба с коронавирус. Или по-скоро държави, които нямаха стратегия и разчитаха на стадния имунитет. Следейки тенденциите, това е вирус, за който нямаме доказателства, че се държи като другите вируси. Дори и тези, които препоръчват да се отпуснат мерките. Не можем да изповядваме принципа, че „ всеки ще се зарази, че е такъв живота и че все някога ще умрем“. Имаме отговорност пред вас и родителите ви да опазим вашия и техния живот. Поне всички са единни, че ако отпуснем края, системата няма да понесе толкова болни“, подчерта ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че единствената цел е да се гарантира, че всеки в България ще получи лечение.