Удължава се срокът за плащане на сметките за ток

Министър Петкова коментира като рисково предложението за налагането на мораториум върху плащането на сметките

Срокът за плащането на сметки за консумирана електроенергия ще бъде удължен двойно - с 20 дни, вместо регламентирания по норматив 10-дневен срок. Това бе решено на съвместно заседание между министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и представители на трите електроразпределителни дружества, съобщи tribune.bg.

Относно сигурността на гражданите при посещение на потребителските центрове на енергодружествата Теменужка Петкова изтъкна, че ЕРП-тата са взели мерки, за да се избегне струпването на хора в помещенията.

„ЕРП-тата на своите сайтове са посочили имейл адрес, телефон, така че всички потребители да се свържат най-бързо и да се избегне струпването на хора на едно място. ЕРП-тата също така пренастройват работата на центровете си за разплащания. Въвежда се и мярка по влизането в центровете. Ако има опашка пред подобни центрове, нека да знаят хората, че това се прави в името на тяхното здраве и живот. Моля за разбиране“, призова Петкова. Тя коментира като рисково предложението за налагането на мораториум върху плащането на сметките.

"Призовавам потребителите, гражданите да се отнасяме отговорно към ангажиментите и задълженията, които имаме. Подготвили сме пакети от мерки, за да се удължат сроковете за плащане на сметки, като се направи разсрочване. Десетдневният срок по разсрочено плащане ще бъде удвоен, ако се налага и още повече ще се увеличи. Ще се даде възможност на хората да платят сметките си при установяване на пълен комфорт за това“, ангажира се Петкова.

ЕРП-тата преустановяват всички планирани дейности и проверяват захранването на всички болници на територията на страната, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

Целта е била да се набележат мерки за гарантиране на електроснабдяването и за облекчаване на всички битови потребители по отношение на разплащането на сметките им за ток. Министър Петкова отбеляза, че е постигнато съгласие за осигуряване на непрекъсваемостта на снабдяването с електроенергия.

"Всяко едно ЕРП преустановява всички планирани дейности, свързани с рехабилитация на мрежата, ще останат само случаите, свързани с неотложна необходимост. Всички планирани дейности на ЕРП-тата се преустановяват“, подчерта министър Петкова.

Като втора мярка ще се провери захранването и независимите агрегати на всички болници в страната.