Треньори на Спартак 1919 изкараха обучение в Атлетико (Мадрид)

За престоя им на базата на Атлетико се грижеше Фабио Футре, син на легендарния португалец Пауло Футре

Директорът на школата на Спартак 1919 Радостин Александров и треньорът Иван Желев изкараха едноседмично обучение в испанския гранд Атлетико (Мадрид).

Двамата взеха участие в организиран курс, в който получиха детайлни познания, свързани с процеса на работа както в Академията, така и в представителния отбор на „дюшекчиите“, информират от плевенския клуб.

За престоя на треньорите на базата на Атлетико се грижеше Фабио Футре, син на легендарния португалец Пауло Футре.

Престоят на двамата специалисти започна със среща от Ла Лига, в която Атлетико Мадрид победи на "Уанда Метрополитано" с 3:1 отбора на Виляреал. Треньорите направиха и цялостна обиколка на стадиона на „дюшекчиите“, който е едно от най-новите и модерни съоръжения в Европа.

През седмицата програмата включваше запознаване със структурата на клуба и академията, представяне на методиката за работа от най-малките до най-големите в школата, как подготвят кондиционно своите играчи, а също така бе включена и тема за менталната подготовка на подрастващите, която бе водена от Др. Диего Гутиерез, човек с дългогодишен стаж във футбола като методист и психолог на Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и работил с имена като Висенте Дел Боске и Андрес Иниеста.

Двамата българи имаха възможността да наблюдават и занимания на първия отбор, ръководени от Диего Симеоне и неговият щаб.
По-късно през седмицата Александров и Желев се срещнаха и с Карлос Менендез, който се грижи за кондицията на играчите в първия отбор. Той говори за подготовката на състезателите в различните състезания и в различните периоди през сезона, както и за поддържането на топ форма за по-дълго време при професионалистите.

Александров и Желев се срещнаха и с Мартин Петров, който от няколко години живее в Испания. Легендата на българския футбол взе участие в мач за ветераните на Атлетико Мадрид през седмицата и прекара значително време от престоя на двамата треньори заедно с тях.
Радостин Александров имаше възможността да се срещне със спортния директор на Манчестър Сити – Чики Бегиристайн и да проведат разговор ден преди срещата на „гражданите“ с Реал Мадрид.

Двамата треньори посетиха и Георги Стоянов, който е възпитаник на Иван Желев. Младият талант е роден през 2006г. и се подвизава в една от формациите на Атлетико Мадрид. В първите си 5 мача Георги има 6 гола за „дюшекчиите“.

„Изключително ползотворен престой. Имахме възможност да обърнем внимание на всичко, което ни вълнува и да запълним времето си оптимално. Програмата бе пълна с вълнуващи събития и срещи със страхотни хора. Много от научените неща могат да бъдат използвани. Хубаво е и да видим много сходства в начина ни на работа и на мислене, което ни дава увереност, че сме на прав път в нашата работа. Престоят ни никога нямаше да бъде толкова ползотворен, ако не бяха няколко страхотни българи в Мадрид – домакинът на първия отбор на Атлетико Мадрид – Димчо Пиличев, който съдейства за връзката и разговорите с треньорите от щаба на Диего Симеоне. Другият е Мартин Петров, който също бе насреща за нас и с който също прекарахме ценно време в Мадрид. Антоанета Узунова и синът й Георги Стоянов също бяха с ключов принос за нашия престой и им благодарим от сърце за отзивчивостта и помощта!“ – сподели Радостин Александров.