Над един милион е-винетки за 74 млн. лв. са продадени от началото на годината

Пикът е бил на 31 януари, когато са купени близо 96 хил. е-винетки, от които 77 хил. са годишни

Над един милион е-винетки на стойност повече от 74 млн. лв. са продадени от началото на 2020 г. Пикът е бил на 31 януари, когато са купени близо 96 хил. е-винетки, от които 77 хил. са годишни. Близо две трети от продадените през 2020 г. са за период от година. За сравнение през 2019 г. най-много винетки са продадени на 1 февруари – 119 хил., от които 102 хил. са били годишни.

В края на януари и в началото на февруари е пикът за подмяна на годишната винетка, тъй като до началото на 2018г. годишните стикери бяха с валидност до 31 януари на следващата година. В сравнение с януари 2019 г., когато беше въведена електронната винетка и продажбите стартираха на 17 декември 2018 г., сега има ръст от 4 млн. лв. в постъпленията, без да е променяна цената на винетките. Един от факторите за това е дисциплиниращият ефект на електронната система за събиране на пътни такси и тол контрола.

За удобство на потребителите валидността на е-винетката може да бъде проверена на сайта www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“. От електронната страница на Националното тол управление собствениците или ползвателите на пътни превозни средства имат възможност да получат информация както за винетка, купена от каналите за продажба на Агенция „Пътна инфраструктура“ и нейните партньори, така и за такава, издадена чрез Агенцията за социално подпомагане, а също и за валидността на пътната такса при пререгистрация на автомобил.

Приканваме шофьорите да са особено внимателни при въвеждането на данните на автомобила и периода на валидност на винетката, като проверят още веднъж информацията преди да финализират покупката. Изписването на регистрационния номер на пътното превозно средство може да е на кирилица или латиница, но буквите и цифрите трябва графично да съответстват на тези от талона. Тирета, точки и интервали не се вписват. Символите за нула (0) и за буквата О не са взаимозаменяеми.

Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат.

След старта на автоматичното електронно правоприлагане нарушителите ще бъдат уведомявани за санкциите, които дължат или от екипите на тол контрола на пътя, или по пощата с електронен фиш.