Боклук има и винаги ще има, не бива обаче да го превръщаме в товар за човечеството (Видео)

Животът

16-01-2020, 11:35

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Огнеборците отново на крак заради запалени контейнери за отпадъци в Плевен

РИОСВ - Плевен провери сигнал за отпадъци в промишлената зона на града

Таксите за битови отпадъци за 2020 година в Банско остават без промяна

Спартански успокои гражданите: ТЕЦ - Плевен работи на газ и няма инсталация да гори отпадъци

РИОСВ: На "Феникс Плевен" ЕООД не са разрешени дейности по изгаряне на отпадъци

България не е разрешавала внос на болнични отпадъци нито от трети страни, нито от ЕС

15 чувала с боклук събраха доброволци край Янтра в Търново

Работник е с опасност за живота след падане от боклукчийски камион

Мащабна акция срещу незаконното съхранение и обработка на боклук в Плевен

Бойко Борисов: Поздравявам МВР, ДАНС и прокуратурата за акцията в Плевен за боклука

Главният прокурор Иван Гешев разпореди МВР и ДАНС да започнат съвместни проверки на боклука

Прокуратурата: Иван Гешев не е казвал, че в дома на Нено Димов са открити документи за боклука от Италия

„Рисайклинг къмпани“ ЕООД показа процесите в рециклирането и производството

Кой и какъв боклук внася в България? По горещата тема се спекулира много през последните месеци, с което бяха предизвикани опасения относно здравето и безопасността на обществото. Но каква е всъщност истината около вноса на отпадъци от страни като Италия? И има ли криза с боклука? За да научим повече по актуалната тема се свързахме с Николай Миховски, собственик и управител на „Рисайклинг къмпани“ ЕООД). Предоставяме ви и възможността да видите кадри от работния процес по рециклирането и производството на отпадъците в Плевен.

Как се рециклират отпадъците в Плевен (Галерия)

Г-н Миховски, как ще коментирате разрастващия се скандал с вноса на боклук от Италия?

Лично за мен, няма нищо скандално и криминално в самия внос на отпадъци. Това е отпадък, а не боклук и по отношение на рисайклинг бизнеса е ценна суровина, от която могат да се произвеждат хиляди видове детайли с различно приложение. Да, проблем има, но само в случай, че се изгаря нерегламентирано без нужните филтри, без надлежни разрешителни от институциите и без задължителните нотификации за внос по регламент (ЕО) № 1013/2006 на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 14 юни 2006 г. относно превози на отпадъци. Като всеки проблем обаче и този има своето разрешение и то е в иновативните методи за рециклиране и производството на продукти от отпадъка, каквато дейност развиват моите фирми. Всъщност, реално вариантите за пътя на отпадъка са три:

• Депониране  - следва замърсяване на почвата и водите.

• Изгаряне – води до замърсяване на въздуха с огромна опасност от експлозии.

• Рециклиране - без вредни емисии и производство на продукти, които влизат отново в употреба на населението.

От казаното до тук видно е, че рециклирането е най-екологичния, най-щадящ и ефективен метод за решаване на проблема с отпадъците не само у нас, но и по света, защото боклук винаги е имало и ще има, всеки един от нас ежедневно трупа в огромни количества такъв, не бива обаче да го превръщаме в товар за човечеството!

Защо смятате, че боклукът е ценна суровина?

Ние разполагаме и внедряваме абсолютно нова, иновативна технология за производство на строителни детайли: плочки, бордюри, павета, тухли, паркинг елементи и други. В продължение на две години аз и екипът ми правим проби, настроки и рецептурници за производството на тези продукти от „боклук“ – един изключително сложен и трудоемък процес, но не и както виждате невъзможен! Процесът се състои в следното: сепариране на  отпадъка по видове - пластмаса, гума, хартия, картон, дърво и метал. Тоест не боравим с биологични опасни отпадъци. Следва смилане, изпиране, изсушаване, смесване с нужната пропорция пясък, багрила(бои), стабилизатори в миксер, след което влиза в същинската иновативна машина за производство на сместа, самата смес се поставя в матрица (калъп) и се пресова, охлажда се в калибратори и се получава готовият продукт. Това е възможно най-щадящият начин за природата и за населението. По този начин, от един на пръв поглед „боклук“ може да създадеш не малко работни места за цели семейства, да произведеш продукт с реална стойност и в същото време да не замърсяваш природата. Звучи невъзможно и нереално, но фактите са налице пред вас.

Казвате, че търговията с боклук всъщност е по-скоро позитивен факт?

Разбира се, че е позитивен! Отпадъкът се приема от клиенти и депа, на които е минал първично сортиране, сертифициран и пристига при нас без опасни за здравето вещества. В публичното пространство бизнесът с отпадъци се свързва с мафиотски структури, които се занимават просто с бързи печалби, без да се интересуват от последствията за природата и хората. Реално, ако си дадеш труда да преработиш отпадъка, печалбата може да се увеличи до 6-7 пъти, което обаче се случва отговорно, трудно и бавно. Затова допуснахме екипа Ви спокойно да заснеме част от процесите в рециклирането и производството, въпреки че все още не сме пуснали масово производство, поради технически тестове и добавъчни настройки. В момента персоналът ни е около 20 души, но при пълен капацитет ще достигнем ангажираност от 120 - 140 човека. Средните заплати във фирмата са над 1500 лв, което определено е добра възможност и стимул за хората в района.

Защо тогава Италия трябва да вкарва боклука си в България, защо не го използва сама?

Ползите от вноса са много, но невидими на пръв поглед. Първо, Италианският боклук идва по-чист от българския. Второ, еко таксата (субсидията), която се получава е близо 6 пъти по висока от българската и с нея бихме си позволили по-модерни машини, наред с това и изплащането на по високи заплати. И трето, но не на последно място - усвояваме доказани екологични европейските практики за рециклиране. Италия предпочита да не рециклира, тъй като процесът от една страна е изключително трудоемък, а от друга - свързан е с наемането на голям брой персонал, който е значително по-скъпоплатен отколкото у нас. Това е съвременният подход за рециклиране в цял свят, малцина обаче се осмеляват да влязат в бизнеса с преработка на отпадък, защото витаещата в публичното пространство невярна теза, че бизнесът с отпадъци е свързан с мафията и засяга интересите й, би могъл рефлектира по някакъв негативен начин върху тях.

Ще се откажете ли сега, когато скандалът се разраства и всъщност епицентърът му е тук, в Плевен?

Категорично няма да се откажем! Зачестилите медийни изяви обаче и погрешното насаждане у хората на някакво, едва ли не бедствие с отпадъците, вредят изключително много на реалния легален бизнес. Скандалът всъщност, доколкото разбирам, е за нерегламентираното изгаряне на отпадъци, замърсяването на въздуха и околната среда. Не такъв обаче е случаят с колегите от фирма „Феникс Плевен“. Работим с тях, обменяме опит и ползваме уж „непреработваем италиански боклук“ и виждате как произвеждаме изделия с добавена стойност. Самият аз съм учредител на „Феникс Плевен“, продадох  я преди доста години поради факта, че подцених бъдещето на този сегмент в бизнеса. Но ето, че днес отново пътищата ни се пресичат в търсенето на екологични решения по отношение преработването на отпадъци. Всъщност въпросните нестихващи скандали в различни точки на България през изминалите месеци, наред с обществеността, притесниха сериозно и всички колеги в бранша. Крайно време е да спрем единствено и само да сочим проблемите, а всички заедно да се заемем с ефективното им разрешаване.