РДПБЗН - Плевен с препоръки за пожарна безопасност по време на празниците

Елхите да се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали, съветват от пожарната

От началото на отоплителния сезон 2019 година  – 2020 година се наблюдава тревожна тенденция за увеличаване на загиналите и пострадалите в следствие неправилно използване на отоплителни и нагревателни уреди, непочистени комини и неправилно боравене с открит огън. От началото на месец октомври до 20 декември от пожари са загинали четирима и са пострадали двама, а статистиката от началото на годината е още по тревожна – загиналите са 10 и пострадалите са 10 човека.
От РДПБЗН - Плевен се обръщат с апел към гражданите да са изключително внимателни при наближаващите празници.

При честването на предстоящите Рождество Христово и Новогодишните празници не трябва да се подценява спазването на правила за недопускане на пожари, които биха помрачили празничното настроение.
- Необходимо е да се обърне внимание на изправността и правилната експлоатация на отоплителните и нагревателни уреди - да са пожарообезопасени и да не се оставят без надзор.
- Необходимо е евакуационните пътища да се поддържат свободни за преминаване, а изходите да са отключени.
- Не претоварвайте електрическата инсталация на дома си!
- Игрите и забавленията на децата крият опасност от възникване на пожари. Упражнявайте постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е опасно. Разяснете ползата от огъня и вредата от пожар.
- Много от пиротехническите средства - бомбички, пиратки, фойерверки, сигнални ракети и други подобни, са пожароопасни. Те са предназначени за използване на открито! Не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др. а също така и до нараняване на хора. На големите деца разяснете опасностите от пиратки и други пиротехнически изделия! Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали се пиротехнически изделия!
- При посещение в църковните храмове паленето на свещи да става само на определените за това места /свещници/, а изгарянето им в специално приготвените за това съдове /кофи с вода и сандъци с пясък/.

При устройването на елхите и използването на пиротехнически средства е необходимо:

- Елхите да се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали;
- Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни;
- Използваните ел. гирлянди и лампички не трябва да са самоделно направени. Същите не бива да се оставят включени без надзор   
- Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места. Необходимо е да се разясни на децата опасността от детската игра с огън. Оставянето на деца без надзор сами в жилищата, а още повече заключени е опасно.
- Фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места;
- Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия. Същото важи и за съдове с бензин, спирт и други леснозапалими течности, особено ако не са добре затворени.

При пожар съобщете на телефон 112. При необходимост, да се извърши консултация със специалистите от съответната Районна служба ПБЗН по въпроси, касаещи пожарната безопасност.