Талантлив плевенчанин почина в САЩ - набират средства, за да пренесат тленните му останки в България

Близките на Николай Атанасов с прискърбие съобщават за преждевременната смърт на поета

Близките на Николай Атанасов с прискърбие съобщават за преждевременната смърт на поета и граждански активист.

Роден е на 8 януари 1978 г. в град Плевен. Следва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и английска литература в Брауърд Колидж, САЩ. Носител е на няколко национални награди, между които престижният Бронзов пегас за най-добра дебютна книга на 1999 г. - "Ябълка" (Свободно поетическо общество) и Златното яйце от конкурса на името на Веселин Ханчев. Автор на поетичните книги "Органични форми" (Алтера, 2007), "Манифестация" (Алтера, 2011) и "Евангелие от Евнух“ (Black Flamingo, 2017). Той е и съставител на първото по рода си изследване на корените на българската ЛГБТИ култура, публикувано в специален брой на Литературен вестник (бр. 19, 2000). Публикувал е в списанията „American Poetry Review“, „Chroma Journal“, Akzente, „Алтера“, „Съвременник“, „Витамин Б“, „Пламък“, както и в „Литературен вестник“, „Литературен форум“, „Капитал“, „Сега“ и др. Превеждан е на английски, немски, чешки, унгарски, хърватски и словенски езици. През последните 20 години, Николай Атанасов живееше в САЩ.

Издателство Black Flamingo изказва съболезнования на близките на Николай Атанасов и отправя молба към всички, които биха искали да помогнат със средства, за да бъдат пренесени тленните останки на поета в неговата родина.

Средствата могат да бъдат превеждани в Първа Инвестиционна Банка по банкова сметка BG44FINV91501017377238 на името на неговата майка - Милотинка Николаева с основание: "В памет на Николай Атанасов".