Регистрираха партия "Няма такава държава"

Трифонов е избран за председател на партията, а зам.-председатели са неговите сценаристи

Сценаристът Тошко Йорданов и още няколко души от екипа на Слави Трифонов подадоха днес в Софийски градски съд документи за регистриране на партията му "Няма такава държава", съобщава tribune.bg.

Те предоставиха списък с около 3700 подписа на хора, подкрепящи партията, като законът предвижда подписката да е подкрепена от минимум 2500 души. Според правилата за регистрация на новоучредени формации в едномесечен срок от подаването на молбата Софийският градски съд трябва да я разгледа в открито заседание и след това да се произнесе с решение в 14-дневен срок от заседанието.

"Името на партията „Няма такава държава“ ще бъде регистрирано и няма никакви проблеми, защото спазваме закона", заяви Йорданов на излизане от съда.

Тошко Йорданов, който е и зам.-председател на партията, добави, че за всичките бъдещи решения медиите ще бъдат информирани, когато те бъдат взети. А всичко останало са спекулации.

На въпрос - в кой политически спектър все пак ще бъде новата партия - ляво, дясно или в центъра, той отговори, че "има време и за този въпрос".

"Пред страната и пред нас има проблеми, дали са леви или десни. Това ляво/дясно е да си чешем езиците, отдавна няма такова измерение", категоричен бе той.

А на въпрос като какви се самоопределят във формацията заяви: "Като партия "Няма такава държава".

Той коментира защо Мая Манолова е била първият гост в първото предаване на Йорданов "Студио Хъ" в новата телевизия на Слави Трифонов "7/8 TV" така:

"Защото е супер актуално, тя остана втора на балотажа с много малка разлика, дори сякаш въпросът за изхода от изборите ще стои в съда... затова беше гост." По думите му хората на победителя са били по всички национални телевизии, включително и днес.

"Студио Хъ" е публицистично предаване, гостите си ги избирам аз. С екипа сметнахме, че така ще е по-интересно, да се чуе другата гледна точка, допълни Тошко Йорданов.

На въпрос дали ще се коалират с Мая Манолова, сценаристът отговори, че все още е рано за подобни въпроси.

Партията "Няма такава държава" беше учредена точно преди месец, на 5 октомври. Сред основните цели на формацията, описани в учредителната декларация, са засилено участие на гражданите във взимането на решения чрез референдуми, смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна, намаляване на депутатите от 240 на 120, както и възможност за дистанционно и електронно гласуване, и въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми.

Трифонов е избран за председател на партията, а зам.-председатели са неговите сценаристи.