Представят книгата "Останете живи" по време на социално-здравен тренинг, насочен срещу агресията

Обучението край морето ще събере деца и младежи от цялата страна

Книгата "Останете живи" ще бъде представена по време на социално-здравен тренинг край морето, който ще обедини млади хора от цялата страна срещу агресията. Проявата под надслов „Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията“ ще се проведе от 20 до 25 август в СОК "Камчия", като в нея ще участват деца и младежи на възраст от 15 до 29 години.

По време на тренинга подрастващите ще получат знания за изграждането и утвърждаването на здравословни модели за воденето на качествен живот, както и стратегии за превенция от зависимости. Планирани са обучения и спортно-развлекателни събития, които да имат пряко въздействие по отношение нагласите им за борба с агресията в училище, на улицата и в обществото.

Спортни прояви с ПФК "Лудогорец" и известното спортно семейство на Дарин, Стефка и Асен Великови, както и концерт на шоумените от "Тутурутка" също са сред акцентите на събитието край морето.

Част от програмата на петдневния тренинг е и представяне на книгата "Останете живи" на журналиста Георги Стоянов - издание, посветено на каузата да се спре войната по пътищата. Ще се обърне специално внимание и на този проблем, тъй като все по-често участници в тежки катастрофи са именно млади шофьори.

Идеята на организаторите от асоциация "Докосни дъгата" е чрез спорт, музика, култура и дискусии "лице в лице" да насочат вниманието на подрастващите към изграждане на взаимоотношения, основаващи се на приятелство, уважение и толерантност.

Близо 1300 са вече последователите на книгата "Останете живи" в социалната мрежа. До този момент изданието бе представено в Плевен, Стара Загора, Варна, Горна Оряховица, Велико Търново, Долна Митрополия, Тръстеник, Царево, Приморско и вече е част от библиотеките на десетки училища в тези градове. Само в рамките на два месеца авторът Георги Стоянов проведе срещи със стотици ученици, тъй като целта на книгата е повече млади хора да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат отговорни и разумни участници в движението. Кампанията ще продължи и наесeн, когато се подновява учебната година.

Книгата "Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Надеждата на автора Георги Стоянов е, че четейки историите младите българи ще се поставят на тяхното място и това ще им помогне да формират още сега своя инстинкт за самосъхранение, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя.

Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, Георги Стоянов предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.