Агенцията по горите с призив към ловците да спазват правилата за биосигурност

Инж. Маринов изрази увереност, че ловците ще подходят с чувство на отговорност и дълг в кризисната ситуация, в която се намираме

Директорът на Изпълнителната агенция по горите Мирослав Маринов се обърна с призив към ловците за спазване на правилата за биосигурност при откриване на ловния сезон на пернат дивеч.

"Във връзка с откриване на ловния сезон на дребен пернат дивеч призовавам ловците от всички ловни сдружения да проявят необходимата дисциплина и стриктно да спазват всички изисквания за биосигурност, свързани с усложнената епизоотична обстановка в страната.  

С цел предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете, в края на ловния ден, всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си с определените препарати. Съгласно инструкциите за биосигурност, остатъците от храна и опаковки от различни продукти не трябва да се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта. 

Уверен съм, че българският ловец ще подходи с чувство на отговорност и дълг в кризисната ситуация, в която се намираме. Държавата разчита на Вашата подкрепа и съпричастност за справяне с разпространението на болестта! Нека пазим и себе си, и останалите участници в ловните излети, за да няма инциденти с фатален край. Наслука!"