Културно информационно събитие от ученици за ученици в Никопол представи европейското културно многообразие

Публиката на днешното събитие бе предимно от ученици от начален, прогимназиален и гимназиален курс

Темите за европейското културно многообразие и толерантността вдъхновиха събитието, което днес се състоя в читалище „Напредък 1871” в Никопол. Културно-информационната инициатива се организира от областна администрация Плевен в сътрудничество с местното читалище в рамките на дейност 2 от Комуникационната стратегия на Република България за ЕС-2019.

В подготвената ученическа презентация бе акцентирано върху духовното и материалното културно наследство на България и Европа. Обърнато бе внимание на това, че националната идентичност на страните членки създава неповторима пъстрота на общия културен облик на Европа.

Концертната програма включваше изпълнение на популярна еврейска песен, на български народни и поп песни, както и с вокални изпълнения на италиански език, представени от талантливите деца от вокална група „Орфееви гласчета” – Никопол. Овациите на публиката събраха танцьорите от Милковица, които представиха фолклорна плетеница от български и румънски народни танци.

Публиката на днешното събитие бе предимно от ученици от начален, прогимназиален и гимназиален курс от Никопол и близките населени места. В създаването на творческия продукт участие отново са взели младежи от крайдунавския град.