Проектът "Аз съм Българка!" ще остане в Плевен един месец

Благодаря за тази невероятна красота и върховно изживяване на сетивата, написа в книгата за впечатления Мартин Митев

"Благодаря за тази невероятна красота и върховно изживяване на сетивата! Фотосите са достойни за корица на National Geographic. Оставят те без думи!“ Това написа в книгата за впечатления председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев след откриването на националния проект "Аз съм Българка!" на фотографа Радослав Първанов в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Гостуването на фотоизложбата в Плевен е част от проявите за Празника на града - 15 май и Европейската инициатива "Нощ в музея" 2019.

Целта на "Аз съм Българка!" е да покаже в поредица от цветни фотоси един събирателен образ на Българката и България чрез сюжетите, които съм заснел в различни кътчета на нашата Родина, сподели при представянето на проекта си в Плевен габровският фотограф Радослав Първанов. Редом до него на откриването бе и един от моделите му на снимките - плевенчанката Росица Денчева, която е преподавател по професия. Младият автор разказа лично за проекта, за идеята и нейната реализация и благодари на директора на Регионалния военноисторически музей Емилия Зорнишка за възможността да покаже фотосите именно в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Той се обърна и към кмета на Общината Георг Спартански и председателя на местния парламент Мартин Митев, уважили лично с присъствието си откриването на изложбата.

Родолюбивата идея да заснеме одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор завладява Радослав Първанов в края на 2014 г. и цялата 2016 г. той посвещава на сюжетите от първата част на проекта си. Оригиналната му идея да разкаже за България по този различен начин е оценена високо от съгражданите му и отличена с наградата „Събитие на годината в областта на културата в Габрово за 2017 г.”. Замисълът да реализира пълна картина на Родината чрез красивия образ на младата българка обаче не може да бъде изпълнен със заснемането само на 20 момичета и 50 популярни места в страната. Затова в края на 2017 г., след изключителния успех на първата част от проекта у нас и в чужбина, Радослав планира снимките и на "Аз съм Българка!" - Продължението. Така през пролетта на 2018 г. той организира първия по рода си кастинг за фолк модели в България, а снимачният процес на Продължението започва през април от Плевен. До края на 2018 г. са реализирани нови 27 сюжета с участието на 22 девойки, а заснетите знакови места у нас са над 60. Уникалната колекция от цветни фотоси представя красотата на места като Боженци, Ловеч, Плевен, Батак, Родопите, Карлово, розоберът и лавандуловите поля, старинните Созопол и Несебър, родният дом на Яворов в Чирпан, Седемте рилски езера, първите ни столици Плиска, Велики Преслав и Мадарският конник, Белоградчишките скали и Златните мостове на Витоша. Представителната изложба включва общо 30 снимки със сюжетите от Продължението на "Аз съм Българка!", а посетителите имат възможност да видят и филм, пренасящ ги в деня и часа на мястото на снимките.

Проектът "Аз съм Българка!" ще остане в Плевен един месец, след което ще отпътува за Батак.