Ето ги победителите във второто издание на проекта "Младите лидери на Плевен" - 2019

Плевен отново доказа, че има млади хора, които да служат за вдъхновение и да ни носят поводи за гордост

Станаха ясни победителите във второто издание на проекта "Младите лидери на Плевен" 2019, иницииран от най-младия общински съветник Йордан Грижов. Официалната церемония по награждаването се проведе в Панорама Мол - Плевен - генерален спонсор на събитието, като на него присъстваха много граждани и официални гости, сред които кметът Георг Спартански, председателят на ОбС - Плевен Мартин Митев, легендата в гимнастиката Йордан Йовчев, световният шампион по бокс Детелин Далаклиев, Владислав Монов - управител на Панорама мол, Петя Василева - зам. председател на ОбС-Плевен, д-р Йордан Георгиев – управител на Многопрофилна болница за активно лечение "Св.Панталеймон" – Плевен и др.

Бяха връчени призове в няколко категории: "Бизнес предприемачество", "Доброволчество", "Култура и изкуство", "Наука и технологично развитие", "Спортни успехи" и "Успехи в сферата на медицината".

Припомняме, че в продължение на няколко седмици се събираха номинации на млади хора от Плевенска област, мъже и жени на възраст между 16 и 33 години, постигнали високи постижения, с които допринасят за развитието на града и региона, променяйки неговото бъдеще. Изпратените кандидатури, около 40 на брой, се разглеждаха и оценяваха от авторитетно жури, съставено от хора, доказали се в своята област.

Наградиха победителите във второто издание на проекта "Младите лидери на Плевен" - 2019 (Галерия)

Йордан Грижов

С приветствени думи към присъстващите се обърнаха инициаторът на проекта Йордан Грижов и кметът Георг Спартански, като и двамата изразиха удоволетворението си, че Плевен продължава да има поводи за гордост със своите млади хора.

Музикална програма съпътства мероприятието, като присъстващите се насладиха на фолклорните танци на клуб "Веселяците", на гласовития Йоан, който изпълни в съпровод на китарата си неувяхващия хит "Imagine" на Джон Ленън, на изпълнение на Христо Генов, както и на талантливите деца от школа по спортни танци“Артефакт" с ръководител Люба Валентинова.

Ето ги и победителите:

Александър Ватов

В категория "Бизнес предприемачество" безспорният победител е Александър Ватов. Той е роден на 04.01.1987 година в Плевен, семеен, с едно дете. Завършва Стопанска академия „Д. а Ценов” – Свищов, специалност "Счетоводство и контрол" през 2011г. Поема семейния бизнес след загубата на баща си в края на 2010г. Като основната дейност на фирма "Еврокарц" е добив и доставка на инертни материали. Дружеството има три кариери за добив на инертни материали в Плевенска и Ловешка област. През 2015г. Александър Ватов започва нова дейност и две години по-късно през 2017 г. финализира проект, с който отваря склад за строителни материали и варов възел. За следващите 2 години се налага на пазара и сега е един от водещите складове в Плевен. Към днешна дата фирмата има над 50 наети лица и над 4 милиона годишен оборот.  

Инна Диловска

В категория "Култура и изкуство" наградена бе Инна Диловска. Млад музикант - пианист, диригент и музикален педагог. Родена 1991 г. в гр. Плевен. От ранна детска възраст изучава пиано и солфеж, пее и в детски хор "Звъника" с диригент Иванка Делийска към Център за работа с деца – гр. Плевен. Завършва средното си образование с отличен успех в Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков". Печели награди за нейното пианистично развитие: „Трета награда“ и „Специална награда“ на фондация "Проф. Люба Енчева" от Национален конкурс за инструменталисти и певци „Светослав Обретенов" 2008 г. Инна проявява заложби и в композиционното изкуство, като през 2010 г. печели Специалната награда за композиция на проф. Мариана Булева от Общоучилищен конкурс "50 години НУИ "Панайот Пипков".

Продължава висшето си образование в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", със специалност "Оперно-симфонично дирижиране". В периода на своето обучение осъществява над 15 концерта с Академичния симфоничен оркестър на НМА.  През 2015 г. е гост-диригент в концерт на Дамски салонен оркестър - гр. Катовице (Полша) в рамките на Лятна Академия на Изкуствата – Созопол. През 2017 г. дебютира като диригент в родния си град със самостоятелна концертна програма по покана на Плевенска филхармония съвместно с пианиста Иван Дончев. Инна Диловска е удостоена с награда "Музикант на годината" в категория "Дебют" на Годишните музикални награди на Българското национално радио, когато получава и възможността да се изяви като диригент със симфоничния оркестър на БНР.

Тя споделя, че би искала да продължи своята дейност в България, защото смята, че нашата страна се нуждае от способни и будни млади хора, които да работят за нейното развитие. През ноември тази година тя отново ще се изяви пред плевенската публика като диригент на оркестъра на Плевенска филхармония.

Иван Малкодански бе възпрепятстван да присъства - наградата получи неговата анестезиоложка

Победителят в категория "Успехи в сферата на медицината" е Иван Малкодански.

Той завършва Медицински университет - гр. Плевен през 2012г. и започва специализация в Катедра по реанимация и интензивно лечение към Университетска болница "Георги Странски", гр. Плевен с насоченост към онкологична, лапароскопска и роботизирана хирургия. От 2013г. е част от екипа на HIFU (хайфу) - центъра към МБАЛ „Света Марина-Плевен“, единствен клиничен център в Източна Европа за неинвазивно лечение на солидни тумори чрез високоинтензивен фокусиран ултразвук.

Завършва курсове във ВМА-София по анестезиология и интензивно лечение в гръдна хирургия (2014г.), подготовка на болния за анестезия и оперативно лечение (2015г.) и "Периферни нервни блокади при анестезия и следоперативно обезболяване" - към болница Токуда. През 2016г. завършва специализация по Автоложна клетъчна регенерация и биостимулиране на стволови клетки. Асистент към катедрата по Анестезиология и реанимация към МУ-Плевен. Лектор към Телекомуникационен ендоскопски център, гр. Плевен. През 2017г. Придобива специалност по анестезиология и интензивно лечение. Пише дисертационен труд на тема " Превенция на следоперативното гадене и повръщане при миниинвазивни коремни операции.

През февруари 2018г. завършва специализация по клинично хранене в интензивно отделение в Тел Авив Израел. Също така завършва специализация по периферни нервни блокади и лечение на остра и хронична болка в Дъблин, Ирландия. Член на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа (SEEASS). Член на европейската асоциация по ентерално и параентерално хранене (ESPEN). Член на европейската асоциация по регионална анестезия (ESRA) . Член на българската асоциация по анестезиология и реанимация. Автор и съавтор е на множество публикации, свързани с анестезия и интезивно лечение при лапароскопски, роботизирани и HIFU (хайфу) операции, лечение на остра и хронична болка, ентерално и параентерално хранене при критично болни пациенти.

Участник на множество конгреси в България и чужбина. Изключителен млад специалист, с множество публикации и успехи в областта на анестезиологията и интензивно лечение, борба с остра и хронична болка и следоперативно хранене.

Ивет Горанова

В категория "Спортни успехи" победителят се казва Ивет Горанова. Тя започва да тренира на 9-годишна възраст. Успехите й вече са многобройни, но ето част от тях:

2014 г.

2 място - Karate 1 WKF Youth World Cup Umag 2014 (Хърватска), категория Cadet Kumite Female -54 kg

През 2015 г.
1 място - 16th Balkan Karate Championships for Cadets, Juniors and U21, категория Cadet Kumite Female -54 kg
2 място - Karate1 Youth Cup 2015 (Хърватска), категория Cadet Kumite Female -54 kg
3 място - 42nd European Karate Championships - Junior, Cadet and U21 Championships (Швейцария), категория Cadet Kumite Female -54 kg

През 2016 г.
1 място - Karate1 Youth Cup Umag 2016 (Хърватска), категория Junior Kumite Female -53 kg

През 2017 г.
2 място - 10th World Karate Championships - Cadet, Junior & U21 (Тенерифе, Испания), категория Junior Kumite Female -53 kg
1 място - 44th European Karate Championships - Junior, Cadet and U21 Championships (София, България), категория Junior Kumite Female -53 kg

През 2018 г. Ивет Горанова става първата жена в историята на българското олимпийско карате с медал от Европейско първенство. Получава почетен плакет на Министерството на Младежта и Спорта от министър Красен Кралев. Спортист на годината на Община Плевен за 2018г. 

Наталия Конова

В категория "Доброволчество" наградата отиде при Наталия КоноваТя е председател на сдружение "Доброволци за Кайлъка" и е сред инициаторите на проведените през 2018 г. повече от 12 акции по разчистване и възстановяване на забравени и запустели обекти в парк "Кайлъка". В акциите участваха повече от 100 доброволци на възраст от 10 до 65 години. Най-големият успех до сега е цялостното възстановяване на шахматната площадка до тенис кортовете, изцяло с труда и средствата на доброволците. В началото на 2019 г. започна поетапното възстановяване и превръщане на т.н. "Площадка на целувките" в "Камерна сцена за културни изяви" на открито в парка. Очаква се площадката да бъде открита още това лято и да допринесе за културното развитие на града. В момента Наталия Конова е стажант-лекар.

Добрин Бараков

В категория "Наука и технологично развитие" победител е Добрин Бараков, ученик 11 клас в МГ “Гео Милев”. Той взема участие в различни школи, състезания, турнири и олимпиади по математика и физика. Като печели голяма част от тях. 

Постиженията му в областта на Математиката са:

2017/2018 учебна година:

• Класиран и участвал на Национален кръг на олимпиадата по математика

• Първа награда от European Mathematical Cup 2017
• Класиран в разширения национален отбор за Балканска олимпиада по математика 2018
• Втора награда на Есенен математически турнир 2017 г. ,гр. София
• Първо място на Математически турнир Иван Салабашев-група 10-12 клас 2017 г.
• Първа награда на Зимен математически турнир „Атанас Радев“ 2018 г. ,гр. Ямбол
• Второ място на Пролетни математически състезания 2018г. ,гр. Плевен

2016/2017 учебна година:

• Второ място по Алгебра (индивидуално) от Фестивал на младите математици, Созопол,
2016г.
• Втора награда от Есенен математически турнир
• Първо място в Националното класиране на Математически турнир „Иван Салабашев”
• Втора награда от European Mathematical Cup 2016
• Първо място на Зимни математически състезания
• Първо място на Пролетни математически състезания
• Класиран и участвал на Национален кръг на олимпиадата по математика
• Класиран в разширения национален отбор за Балканска олимпиада по математика 2017
• Почетна грамота от Всерусийската математическа олимпиада.

През 2016/2017 учебна година:

• Първо място на Национално есенно състезание по физика
• Второ място на Национално пролетно състезание по физика
• Класиран и участвал в областен кръг на олимпиадата по физика

2017/2018 учебна година:

• Първа награда на Есенно национално състезание по физика 2017г. ,гр. Варна
• Първо място на национален кръг на Националната олимпиада по физика 2018 г. ,гр. Русе
• Първо място на Пролетно национално състезание по физика 2018 г, гр. Стара Загора

През април 2019 г.  е класиран и участва в национална олимпиада по физика и класиран за участие в разширения национален отбор за международната олимпиада.