Художникът Юри Буков в 100 рисунки и 100 картини – незавършени в Галерия "Илия Бешков"

Изложбата е под патронажа на Община Плевен

"Един невероятен Юри Буков! Няма друг художник в Плевен, който е така разпознаваем! Юри Буков има една безпощадна клетва като творец и тя е: Аз ще нарисувам Плевен! И го прави! По неповторим и завладяващ начин! Горд съм, че в Плевен показваме в изложба 360 от неговите картини - изпълнени с толкова много цвят, образи и усещания!“

Това сподели при откриване на изложбата "Юри Буков - 100 рисунки и 100 картини - незавършени…" в Художествена галерия "Илия Бешков" председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев. Той бе сред десетките почитатели на художника, уважили събитието в сряда вечер, заедно с кмета на Общината Георг Спартански, много приятели и хора на изкуството.

"Юри Буков е емоционално богатство! Гордея се, че успяхме да направим тази изложба и благодаря на всички, помогнали това да се случи“, сподели при представянето на изложбата Антония Караиванова - директор на ХГ „Илия Бешков”. Тя прочете и поздравителен адрес от името на изкуствоведа Георги Шапкаров, който е и наш съгражданин. „Удивителното изкуство на Юри Буков не се нужда от много думи, защото то въздейства на ума и сърцето директно“, казва в писмото си той.

"Всяка картина на Юри Буков е повод за философско размишление. Няма друг художник в Плевен, който така всеобхватно и майсторски да представи картините си. Художникът трябва да си знае мястото, а Буков вече е извоювал своето“, сподели и Димитър Стойков - автор на единствената книга за художника и негов близък приятел. Той отбеляза, че Юри Буков напълно заслужава признанието да е заслужил гражданин на Плевен и направи препратка към предстояща изява на художника в Париж.

"Не всеки град, не всяка държава има такива художници като Юри Буков. Показаните в изложбата 360 негови картини са истинско пиршество от багри. Картините на Юри Буков са като приказна реалност или реална приказка“, обърна се към присъстващите и кметът Георг Спартански. От името на местната управа той връчи на художника почетен плакет в знак на признание и уважение.

Самият Юри Буков беше кратък в представянето на творбите си и сподели, че посвещава експозицията на своята сестра и своите приятели, на всички, помагали му в живота.

На откриването на изложбата беше коментирана и идеята Общинският съвет да възстанови традиция всяка година от бюджета на Общината да се заделят средства за откупки на творби на плевенски майстори. Изложбата "Юри Буков - 100 рисунки и 100 картини - незавършени…" е под патронажа на Община Плевен и ще остане в ХГ „Илия Бешков“ до края на м. април.