Условна присъда за шофьорка, причинила катастрофа със загинал край Плевен

Подсъдимата се лишава от право да управлява МПС за срок от две години и шест месеца

Състав на Плевенски окръжен съд разгледа дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен, против С.Д.К., на 24 години, обвинена в това, че на 14.10.2017 г. в с.Б., област П., при управление на МПС, нарушила правила за движение по пътищата и по непредпазливост причинила смъртта на Л.С.М. от с.Б., област П. – престъпление по чл.343, ал.1, б.“в“ – предложение първо вр. с чл.342, ал.1 от НК.

Провелото се днес съдебно заседание е насрочено като разпоредително такова, в което да се решат въпроси, важни за реда и начина на протичане на съдебното следствие. В това първо открито съдебно заседание по делото, подсъдимата е признала вината си и съдебното следствие е протекло по съкратен ред. Плевенски окръжен съд е определил на подсъдимата наказание лишаване от свобода в размер на три години - условно. Тъй като подсъдимата признава фактите изложени в обвинителния акт и не иска събиране на доказателства за същите, Законът предвижда определеното наказание да бъде намалено с 1/3 и съдът определя наказание в размер на две години лишаване от свобода – условно, с изпитателен срок в размер на три години. Подсъдимата се лишава от право да управлява МПС за срок от две години и шест месеца.

Разноските по делото ще бъдат за сметка на осъденото лице. Присъдата подлежи на жалба и протест пред Апелативен съд град Велико Търново, в 15 дневен срок, считано от днес.