Трагедия: Студ и липса на грижа убиха самотни възрастни хора в плевенско село!

Скандал с два случая на починали възрастни самотници в Бреница

Скандал с два случая на починали възрастни самотници в село Бреница, община Кнежа, обл. Плевен. За тях сигнализира в социалната мрежа жител на селото, според когото причината е студ и липса на грижа, съобщава btvnovinite.bg.

В първия случай в дома си е намерен мъртъв 80-годишен мъж, който е имал роднини. По думите на местни хора, старецът е изгорил дюшемето, нямал е ток.

Във втория случай става дума за 85-годишна вдовица. Месец преди това изгорял домът й, а от притеснение починал мъжът й. След пожара възрастната жена се преместила в пристройка до къщата, но живяла в нечовешки условия и починала.

Била погребана служебно, роднини не били открити.

Опитите да бъде настанена в социален дом ударили на камък, казва кметът Пламен Лъжовски: „Там изискванията са жестоки и се чака по четири-пет години, трябва да има голяма пенсия или някакви имоти”.

Според Павлин Дошмановски, който е сезирал Общинския съвет, институциите са проявили безразличие: „Ако стане нещо с животно, да видят, че се убива животно, ще дойдат не знам колко организации, а това, че двама човека така си заминаха - не обръщат внимание”.