В емоционален разговор с Васко Кръпката плевенски ученици научиха повече за преломната 1989 година

Срещата завърши с много групови и индивидуални снимки и раздаване на автографи

Изключително интересно протече срещата на плевенски ученици на 26 февруари 2019 г. с известния китарист-блусар, певец и автор на песни, фронтмен на софийската рокгрупа „Подуене блус бенд”, Васил Георгиев, популярен като Васко Кръпката. Това беше динамичен и задушевен диалог по проект „Диалог” на сдружение „Учебна работилница Европа” – Плевен на тема „Историята на Европа в ДИАЛОГ с нейното бъдеще - съвременни свидетели”.

Проектът е финансиран по програма „Европа за гражданите” на Европейската комисия и се провежда в периода 1 септември 2018 - 30 ноември 2019 г. в четири страни - България, Германия, Гърция и Австрия, като плевенското сдружение е негов координатор.

Васко беше поредният „очевидец” на „революциите” на 20-и век, с когото се срещнаха младежи от пет плевенски училища и гимназии: ПГРТО, ПГЕХТ, СУ „Иван Вазов”, ДФСГ „Интелект” и СУ „Яворов”. Под ръководството на своите преподаватели: Искра Иванова, Цветелина Карлукова, Горан Делиев, Даринка Петрова и Галя Петрова групи деца от тези училища през последните две седмици интервюираха известни личности - творци, общественици, бизнесмени и изявени професионалисти като актрисата Мариета Калъпова, творците Маша и Кирил Мескин, Диян Павлов - Джими, Антония Караиванова, Валентин Асенов - Хъкъла, фотографа Георги Великов - Чарли, обществениците Валя Минкова и Георги Панталеев, почетния гражданин и бивш кмет на Плевен, Андрей Романов, почетния гражданин на Плевен, писателя Пелин Пелинов, хирурга доц. д-р Сергей Илиев, педагога и поетеса Нина Чилянска, бизнесмена Станчо Тотов. Видеоинтервютата с тях ще бъдат качени в страницата на сдружение „Учебна работилница Европа” и предоставени на училищата.

Срещата с Васко Кръпката се проведе в арт залата на регионална библиотека "Христо Смирненски". Тя започна с кратка презентация, която запозна присъстващите младежи с големите промени от втората половина на миналия век - Пражката пролет от 1968 г., прекъсната от въоръжената инвазия на войски на Варшавския договор, промените в Гърция след приемането на страната през 1981 г. и с хронология на най-бурната година - 1989-а, сложила начало на „революциите” във всички Източноевропейски социалистически страни.

Председателят на УС на „Учебна работилница Европа”, Пенка Спасова приветства пълната зала и разказа накратко за проектите на сдружението, като акцентира върху тези, по които се работи в момента.

Водещата на семинара, Виктория Маринова от ДФСГ „Интелект” - Плевен представи госта и му зададе няколко въпроса, свързани с личните му преживявания около датата 10 ноември 1989 г., която се смята за начало на българския преход към демокрация, за това, как се е променил живота му в професионален план, за отношението му към политиката, за мнението му за възхода на популизма, ксенофобията и антисемитизма.

Васко отговори искрено и емоционално, и не само с думи, а и с песен - „Ден след ден”, за която го провокира присъстващият на събитието друг „очевидец” - Диян Павлов - Джими.

Още по-интересен стана диалогът, когато заваляха въпроси от публиката. Младите плевенчани попитаха Васко Кръпката къде са днес децата му и доволни ли са от реализацията си, би ли сменил кърпените дънки - негова запазена марка, с официално облекло, гласува ли на избори, оптимист ли е за бъдещето на България, като се връща назад, смята ли, че животът му е бил по-пълноценен, защото е допринесъл с нещо за промяната, кое е любимото му място у нас.
Васко сподели, че и синът, и дъщеря му живеят в България, а особено интересен беше разказът му как след 8 години в САЩ дъщеря му се върнала със съпруг американец с ирландски корени и на него толкова му харесало тук, че останали и той сега е същински българин, говори езика, знае много за България и я обича.

"Не слушайте тези, които ви казват, че всички политици са маскари, а ако решите да се пробвате в политиката, много е важно за вас да не стоят на първо място парите и кариерата”, каза Васко на младите плевенчани.

"Аз не си измервам живота с това, какво съм допринесъл, защото не ги мисля тези неща. Но със сигурност обичам живота, който живях. Радвам се, че живеем в интересни времена. Противник съм на пораженческото мислене, на депресията, обзела нацията. Сега в София има 45 клуба за жива музика и всички чалгари фалираха. Плюс пиано барове, хоротеки, театрите са пълни, а какви огромни фестивали се правят. Щастлив съм, че живеем в такива времена”.

„Най-хубавото, което се е случило на планетата след Втората световна война, е Обединена Европа, а най-хубавото, което се случи на нас, е, че сме част от това”, заключи музикатът.
На финала Васко изпълни още две от емблематичните си песни - „Няма връщане назад” и „Нека бъде светлина”.

Срещата завърши с много групови и индивидуални снимки и раздаване на автографи.