Всеки гражданин ще може да провери реалния километраж на автомобил втора ръка през телефона си

Всяка трета кола втора употреба е с пренавит километраж

Всеки гражданин ще може да провери реалния километраж на автомобил втора ръка през телефона си. Това ще бъде възможно чрез единна европейска платформа, на която всички пунктове за Годишни технически прегледи ще бъдат длъжни да подават информация за реално изминатите километри от всяка кола. Това е идея на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, информира tribune.bg. Предложението му вече е одобрено и финансирано. "Компютърните специалисти вече работят по базата данни“, съобщи Новаков. Целта е да се пресече манипулацията от страна на търговците на автомобили втора употреба.

"Без значение от къде е внесена колата, кога и колко пъти препродадена, всеки ще може да влезе през телефона си и да види- на колко километра е бил автомобилът и то още преди да бъде внесен в дадена държава“, обясни Новаков. И допълни, че така всеки ще има сигурността, че километражът на колата не е превъртян.

"Лансирах още една идея, за въвеждане на гаранции включително за колите втора употреба, които са с минимални стойности като начало - половин година и 5000 км.“, обясни той. След разходка по автокъщи е установил, че няма автомобил над 100 хил. километра. "Ако е така, търговците са сигурни в продаваното, може да предложат гаранция не 5000 км., а 50 хил. км.“, допълни Новаков.

Той обясни, че много хора, събирали пари за автомобил години, отиват и купуват кола, която има добавки в масло, така че да върви добре. След месец се налага смяна, а колата се чупи.

"Много хора смятат, че в България километражите се пренавиват, а истината е, че в голяма част колите идват с пренавит километраж от другите държави“, увери той.

По думите му над 1/3 от колите втора употреба са с пренавит километраж.