Африканска чума по дивите прасета от Румъния вече е до границата с България, в близост до Плевен и Русе

Положението става все по притеснително, каза областният управител на Русе

Открити са огнища на африканска чума по дивите прасета в Румъния на границата с България, в близост до областите Русе и Плевен. Това съобщи областният управител на Русе Галин Григоров.

По думите му в момента положението става все по притеснително, тъй като по данни на румънските власти в началото на 2019 година е констатирано наличието на няколко огнища от заболяването много близо до границата със страната ни, както и случая в района на Силистра.

Галин Григоров е в контакт както с представители на Българската агенция по безопасност на храните, така и с народни представители като идеята е да бъдат предприети законови промени с цел свеждане до минимум риска от разпространението на африканската чума.

Областният управител на Русе е в постоянна връзка и с всички останали заинтересовани страни, както и с властите от Румъния и при необходимост ще бъде свикан кризисен щаб.

Григоров апелира и към всички стопани, които все още имат прасета, отглеждани при домашни условия, те да бъдат незабавно унищожени като превантивна мярка.

В същото време продължават и мерките на Дунав мост за недопускане на внос на продукти от свинско месо.