Потвърдено: Първи случай на Африканска чума по свинете у нас

Общество

31-08-2018, 18:00

Снимка:

Freeimages/Freeimages/Juan Carlos Garavito

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Положителни проби в провадийското село Тутраканци

Положителен е резултатът от пробите за Африканска чума по свинете в провадийското село Тутраканци. Това стана ясно на пресконференция в Областна администрация във Варна.

Това е третият случай със съмнения за африканска чума – пробите от предишните два сигнала бяха отрицателни.

Към момента, със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните – Варна е наложена временно ограничаване на придвижването и транспорта на свине и продукти от свински произход в 3-километровата зона от района.

Полицията проверява всички влизащи и излизащи автомобили от селото.


Сигналът за повишена заболеваемост в животновъден обект тип „заден двор“ e постъпил в БАБХ на 30.08.2018г., съобщиха от БАБХ.
В засегнатия животновъден обект са отглеждани общо 7 прасета за угояване. Незабавно взетите проби са изследвани и потвърдени положителни за наличие на вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория.
Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ се предприемат мерки за ликвидиране на огнището и ограничаване разпространението на заболяването.

Също така се обявява 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна. Обява и десет /10/ км. наблюдавана зона около огнищата, в която влизат населените места от община Провадия, обл. Варна, община Аврен, обл. Варна, община Долни Чифлик, обл. Варна, Община Дългопол, обл. Варна.

В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине.

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.
Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение.