Съдът гледа дело за катастрофа с четирима загинали на пътя Плевен - Ловеч

Цяло семейство загуби живота си през август 2017 г.

Състав на Плевенски окръжен съд гледа наказателно дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен, против Р.В., обвинен в това, че на 13 август 2017 г. на път Плевен – Ловеч, при управление на моторно превозно средство – автобус, нарушил правила за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на четирима човека от Плевен – престъпление по чл.343, ал.3, б.„б” предл.1, във чл.343, ал.1, във вр. чл.342, ал.1 от НК. Това информират от пресцентъра на съда.

На 13.08.2017 г. загиналите Румен З. и Любов З., заедно със своята дъщеря и техния внук посетили с.Орешак, общ.Троян, с цел туризъм. Придвижвали се с лек автомобил „Форд Фокус“, като в следобедните часове потеглили за Плевен. По същото време от Плевен в направление Пловдив, потеглил пътнически автобус „Сетра“, по редовна линия за превоз на пътници, управлявано от обвиняемият.

В района на кантон „Люляк“, на прав пътен участък автобусът се движел със скорост от 78 км/ч, като навлязъл в зона, регулирана с пътен знак В26 (Забранено е движение със скорост, по-висока от означената) – 60 км/ч. Когато двете моторни превозни средства се намирали на разстояние от около 110 м. едно от друго, лекият автомобил – управляван от Румен З., внезапно променил посоката си на движение и навлязъл в лентата за насрещно движение. Обвиняемият възприел навлизането на този автомобил в неговата лента за движение и предприел екстремно спиране на автобуса. В този момент лекият автомобил рязко завил надясно и започнал да се прибира в своята лента за движене, но въпреки това, между двете превозни средства последвал сблъсък. В следствие на удара возещите се в лекия автомобил загинали на място.