Мартин Митев: Каузата Плевен обедини мнозинството в Общинския съвет в подкрепа на решението за заема

Това заяви на пресконференцията си днес председателят на Общинския съвет

"Искам да благодаря на всички колеги в Общински съвет - Плевен за подкрепата на решението за поемане на дългосрочен дълг за ремонта на площад „Свобода“ и Автогара Плевен. Това гласуване показа, че независими от политическите си възгледи, каузата Плевен успя да обедини мнозинството.“

Това заяви на пресконференцията си в Пресклуба на БТА днес председателят на Общинския съвет Мартин Митев във връзка с приетото вчера от местния парламент решение за даване на съгласие Община Плевен да поеме дългосрочен дълг под формата на кредит от Регионалния фонд за градско развитие за основен ремонт на пл. „Свобода" и пешеходната улица „Васил Левски" /от пл. „Свобода" до пл. „Стефан Стамболов"/ и ремонт на Автогара Плевен. След сериозен дебат, продължил над 2 часа, местният парламент подкрепи предложението с 31 гласа „за“.

"Условията по кредита са изключително добри. Лихвата е под 1 % - тя е 0,97 %., кредитът е дългосрочен - за 10 години. Факт е, че фондът предлага един наистина евтин ресурс и кредитът е изгоден от всяка една гледна точка. Към момента Община Плевен е с отличен кредитен рейтинг и няма проблем да поемем този дълг. Т.е. няма да изпитаме финансови затруднения при обслужването му в следващите 10 години. При обсъждане на предложението стана добра дискусия, в залата се чуха различни мнения, някои от тях оцветени и политически. Хубавото е, че своята позиции изказаха всички страни. В резултат на дебата решихме обектите в предложението да бъдат гласувани поотделно, защото стана ясно, че мнозинството от колегите не са съгласни с един от обектите - изграждане на площадка за скейтборд в района на „Балаклия“. Другите два обекта - ремонт на пл. „Свобода" и на Автогара Плевен, получиха категорична подкрепа. Няма спор, че участъкът между ремонтираните две пешеходни зони трябва да се направи. Няма спор и в това, че Автогарата ни не отговаря на изискванията на Министерството на транспорта и ние трябва да вземем съответните мерки, за да има тя европейски вид.“, коментира Мартин Митев. Той поясни, че на практика с решението на Общинския съвет е даден стартът, а реализацията тепърва предстои:

"С това съгласие стартираме процедурата и нещата ще се случват по реда си. Първо предстои кандидатстване през Фонда с посочените два обекта, процедура на разглеждане и евентуално одобрение. Едва след това трябва да бъдат проведени обществените поръчки за избор на изпълнители. Вече е проведена една предварителна среща с всички дружества, които имат подземни комуникации в района на бъдещите ремонтни дейности - ТЕЦ, ВиК, кабелни оператори. Разговорът с тях е, за да могат да планират времево и финансово своите дейности за евентуални изкопни работи в участъците, подлежащи на ремонт по проектите. Идеята е да не ставаме свидетели отново на практиката да се копае в последствие там, където е ремонтирано“, коментира Мартин Митев. Той информира, че такава среща предстои и с търговците в района, които по един или друг начин ще изпитат  неудобство от предстоящите ремонти. „Целта ни е в диалог с тях да се постигне схема за работа, при която да не се пречи на бизнеса и да не възпрепятстваме придвижването на гражданите в централната пешеходна зона. Сложно е, но не и невъзможно. Да, няма да мине без неудобства и това трябва да е ясно на всички. Но смятам, че можем да изтърпим всичко това, за да постигнем желаното.“

Мартин Митев прогнозира и сериозен интерес от страна на фирмите към обществените поръчки за реализация на двата обекта в Плевен. При оптимален вариант на процедурите като срокове - бърза процедура във Фонда и одобрение, разговори със страните по проектите, добра организация и съвестно изпълнение, реализацията на ремонтите на площад „Свобода“ и Автогара Плевен е възможна и до края на 2019 г.“, заяви председателят на Общински съвет - Плевен.