Арест и съд за 33-годишна от Градище, участвала в две телефонни измами в Плевен

С постановление на прокурор от РП - Плевен досъдебните производства са обединени и работата продължава разследващ полицай

На 29 юни 2018 година в 10.10 часа от телефонен номер 112 е подаден сигнал в полицията в Плевен за извършена телефонна измама. Възрастна жена – 86-годишна е съобщила, че на 28 юни 2018 година след обяд непознат за нея мъж, който се е представил за "полицай Лазаров" я въвел в заблуждение. За да окаже съдействие при задържането на измамници тя изхвърлила през терасата си парична сума в размер на 400 / четиристотин / лева. В хода на работата по така получения сигнал е установено, че потърпевшата е изхвърлила през балкона 2 830 /две хиляди осемстотин и тридесет/ лева. По случая е образувано досъдебно производство. 
На 9 юли 2018 година в 19.00 часа в Първо РУ - Плевен е заявено от 83-годишна плевенчанка, че е измамена по същата схема. Същия ден за времето от 15.00 часа до 17.00 часа след поредица от телефонни обаждания към стационарен телефонен номер и мобилен телефонен номер неизвестно лице се представило за "инспектор Петър Николов" от криминална полиция. Под претекст, че се провежда полицейска операция за залавяне на телефонни измамници я въвел в заблуждение, вследствие на което тя изхвърлила през прозорец на жилището си 1 830 /хиляда осемстотин и тридесет / лева. По случая е образувано досъдебно производство.

В хода на проведените оперативно - издирвателни мероприятия по двете измами е установена и задържана 33-годишна от село Градище, община Левски. Изяснено е, че тя чрез телефонни обаждания е насочвала друго лице да посети горепосочените адреси, след което пак по нейни указания да вземе изхвърлените от жертвите парични суми и да ги предаде на посочено от нея лице на конкретно място в град Плевен. Първоначално е задържана за 24 часа по Закона за МВР. След което с определение на Районен съд – Плевен и е взета мярка за неотклонение „домашен арест“. Тя е привлечена в качеството й на обвиняема за извършено от нея престъпление по чл. 209, ал. І, вр. чл. 26, ал. І, вр. чл. 20, ал. ІІ от НК. Разпитана е пред упълномощен от нея защитник, признава вината си, възстановява изцяло горепосочените парични суми на пострадалите и желае да сключи споразумение с РП - Плевен. Извършителката е осъдена от Районен съд – Плевен. С постановление на прокурор от РП - Плевен досъдебните производства са обединени и работата продължава разследващ полицай.